Nazimarsch i centrala Lidköping

1 av 4 | Foto: Massivt polisuppbåd i Lidköping inför demonstrationen.
NYHETER

LIDKÖPING/STOCKHOLM. Under lördagskvällen har det nazistiska Svenskarnas parti marscherat och hållit torgmöte i central Lidköping.

Knallskott och bengaler har slängts mot de marscherande.

Elva motdemonstranter har omhändertagits.

– Nu återstår att få iväg Svenskarnas parti-gruppen så att inga sammandrabbningar tillstöter, säger Björ Blixer, polisens presstalesman på plats.

Tipsa | Aftonbladet

Foto: Aftonbladets Pontus Orre och Martin Nilsson på plats i Lidköping.

Kvart i fem började ett 150-tal personer tillhörande Svenskarnas parti att marschera genom Lidköping. De bar vita bindlar runt armarna och var utrustade med plexiglassköldar.

Strax innan halv sex hade de marscherande nått Nya stadens torg, där de höll tal.

Runt omkring stod 2-300 motdemonstranter. Ett fåtal knallskott ska vid 17.30 ha slängts in mot Svenskarnas parti-sympatisörerna.

Från polisen är ett flertal dialogpoliser på plats. Man omhändertog elva personer under eftermiddagen och kvällen. De ska inte ha deltagit i marschen, utan ha stört den allmänna ordningen.

Bland annat har knallskott och bengaler slängts mot de marscherande och in mot torgmötet.

Runt 18.15 återstod för polisen att få iväg Svenskarnas parti-sympatisörerna.

– Hittills har allting gått lugnt till, men nu återstår att få iväg dem så att inga sammandrabbningar tillstöter, säger Björ Blixer.

Vid 19-tiden var torgmötet. Ett femtontal motdemonstranter ska ha satts på en buss och förts iväg, för att undvika sammanstötningar.

– Hela vårt upplägg har funkat taktiskt. Jag är jättenöjd. Ett femtontal personer ska avlägsnas, sedan ska vi hjälpa resten att komma hem, säger Björ Blixer.

Vill avskaffa demokratin

Jönköping, Stockholm, Karlskrona, Alingsås, Ludvika. 

Det senaste året har det nazistiska Svenskarnas Parti åkt runt i hela Sverige, demonstrerat och hållit manifestationer. 

Under lördagen anordnar partiet ett fackeltåg i centrala Lidköping.

Partiet, som tidigare hette Nationalsocialistisk Front, står med på Säkerhetspolisens lista över organisationer i vit makt-miljön, har som långsiktigt mål att avskaffa demokratin och anser att endast "etniska svenskar" ska kunna bli medborgare i Sverige.

Flera av de ledande personerna är dömda för våldsbrott och är välkända ansikten i vit makt-miljön.

Partiledare Stefan Jacobsson var tidigare ansvarig utgivare för den militanta, nazistiska, rörelsen Svenska Motståndsrörelsens nättidning - och finns på plats under eftermiddagens manifestation i centrala Lidköping.

Stor polisinsats

Tidigare samlingar har lockat ett hundratal sympatisörer - och i regel ett betydligt större antal motdemonstranter.

Den 14 september marscherade Svenskarnas Parti genom Stockholm och möttes vattenbalonger och knallskott.

Två poliser skadades i tumultet och åtta personer greps.

– Vi har en stor kommendering som är avsett att klara av stenkastning, knallskott och liknande, säger Johnny Calvin, polisområdeschef i västra Skaraborg.

I anslutning till Gamla torget, där SvP samlas klockan 15:30, har Ung Vänster fått tillstånd att hålla en motdemonstration.

Men även autonoma vänstergrupper väntas befinna sig i staden.

– Vi har insett att det här är två tillståndsgivna demonstationer, men att det även kan bli fler. Vi har tagit höjd för det, liksom att det kan bli liknande händelser som i Stockholm och Jönköping, säger Calvin.

Nazist i kommunfullmäktige

Svenskarnas Parti finns representerade i Lidköpings kommunfullmäktige.

Efter att Sverigedemokraten Michael Wallin flyttade från kommunen förra året och lämnat sin plats i fullmäktige gick platsen till Curt Linusson, som fick sex personröster i valet 2010 - fler än någon annan Sverigedemokrat i kommunen.

Linusson deklarerade tidigt att han skulle ta platsen som politisk vilde, men att han var medlem i Svenskarnas Parti och skulle föra fram deras politik.

2005 dömdes Linusson för hets mot folkgrupp sedan han burit en armbindel med ett hakkors på en fest arrangerad av Nationalsocialistik Front.

Grundade Legion Wasa

Linusson beskrivs som veteran i nazistiska kretsar, har varit medlem i flera nazistiska grupperingar och startade 1999 den paramilitära organisationen Legion Wasa.

Dagens manifestation sker under samma helg som nazister tidigare år har arrangerat den så kallade "Salemmarschen", till minne av högerextremisten Daniel Wretström som mördades den 9 december.