Stopp i tunnelbanan efter brand

Publicerad 2013-12-13

Efter morgonens kabelbrand i tunnelbanan vid Skanstull är resenärer fortfarande hävisade till ersättningsbussar.

Endast ett tåg kan trafikera sträckan Hötorget-Gullmarsplan och det finns ingen prognos när trafiken kan gå som vanligt igen.

– Det blir en rätt så tråkig eftermiddag och kväll för resenärerna, säger Jesper Pettersson, vid SL:s pressjour vid 16.30-tiden.

Kabelbranden som utbröt vid Skanstulls t-banestation påverkar fortfarande trafiken på Gröna linjen. 

Under eftermiddagen har ett tåg börjat trafikera sträckan mellan Hötorget och Gullmarsplan.

– Det är ett tåg som kör fram och tillbaka mellan Hötorget och Gullmarsplan. Men det räcker inte för att avlasta eftermiddagsrusningen, säger Jesper Pettersson, till Aftonbladet strax före 16.30-tiden.

Avstängd sträcka kortad

Vid lunchtid var trafiken avstängd mellan Gullmarsplan och Hötorget. Men vid 15-tiden kortades den avstängda sträckan och de berörda stationerna på gröna linjen ligger nu mellan Hötorget och Medborgarplatsen.

SL har vid 11-tiden fortfarande inget besked om när t-banetrafiken på gröna linjen kommer igång igen.
De resenärer som under morgonen fick ta ersättningsbussar får räkna med att göra detsamma på tillbakavägen.

”Besvärlig eftermiddag”

SL hänvisar de som kan att ta alternativa resvägar. SL har på eftermiddagen fortfarande ingen prognos för när gröna linjen åker som vanligt.

– Vi kan fortfarande inte säga när det är klart. Vi räknar inte med full trafik under det här dygnet, vi får komma med prognoser hur det ser hur under lördag och söndag, säger Jesper Pettersson. 

Under tiden hänvisas resenärer till alternativa resvägar och ersättningsbussarna som kör mellan Gullmarsplan och Slussen.

Hur ser det ut inför eftermiddagsrusningen?

– Vi har betydligt fler bussar än i morse. Det är alltid så när sådan saker uppstår, det är svårt att få fram bussar med kort varsel. Vi har ett 20-tal bussar. Men de kan inte ersätta tunnelbanan i den mån att alla kommer med hela tiden. Det hade krävt flera hundra bussar och så många har vi inte. Det är rätt besvärligt i trafiken i innerstan, och det blir en rätt så tråkig eftermiddag och kväll för resenärerna, säger Jesper Pettersson.

”Viktiga kablar”

Larmet om branden kom strax före 06-tiden i morse och den var släckt ungefär en timme senare. Tunnelbanestationen utrymdes och ingen person ska ha kommit till skada. Under större delen av dagen har det varit helt stopp på tunnelbanans gröna linje mellan Hötorget och Globen/Skärmarbrink. Men denna sträcka har nu alltså kortats.

I samband med branden bildades mycket rök i tunnelbaneröret. Eldsvådan tros ha orsakats av ett elfel.

– Det brann tio meter in i det norra röret, det var en kabelbrand, säger Johan Winsnes, ledningsförman på Storstockholms brandförsvar.

SL räknar med störningar på gröna linjen under resten av trafikdygnet innan felet är åtgärdat.

– Det är omfattande skador på viktiga kablar, det är elkablar och signalkablar. De måste bytas ut eller kopplas förbi, det sker arbeten där nere nu, säger Jesper Pettersson.

Läs mer information om t-banestoppet på sl.se.