Nya kraftmätningar mellan Kina och USA

NYHETER

USA:s och Kinas krigsskepp nära kollision i Östkinesiska sjön

1 av 2 | Foto: Örlogsfartyget USS Ramage.

Konflikten vid Östkinesiska sjön fortsätter.

Nu avslöjar CNN att ett amerikanskt och ett kinesiskt örlogsfartyg var nära att kollidera för en vecka sedan.

– Kineserna visste vad de gjorde, säger en armékälla till CNN.

Japan och Kina vill båda åt ö-gruppen Senkaku i Östkinesiska sjön. Tidigare har Kina utökat flygzonen där utländska flyg ska identifiera sig så att den sträcker sig över öarna. Det har fått både Japan, USA och Sydkoera att skicka bombflygplan genom zonen för att markera. Kina svarade för ett par veckor sedan med att skicka upp patrullerande stridsflygplan.

Körde framför USA:s örlogsfartyg

Och nu fortsätter kraftmätningarna till havs.

Den femte december markerade ett kinesiskt örlogsfartyg så kraftigt mot USA att det nästan ledde till en kollision, säger anonyma amerikanska armékällor till CNN.

Det amerikanska örlogsfartyget var, enligt den amerikanska armén, på internationellt vatten. Då åkte ett kinesiskt örlogsfartyg rakt framför dem - så att det amerikanska fartyget tvingades stanna båten knappt 500 meter från fartyget.

Armékälla: Det är ovanligt

Enligt armérepresentanterna som talar med CNN krävs det en lång sträcka för att ett amerikanskt örlogsfartyg ska kunna stanna. Det ska kineserna ha känt till – men trots det ställde de sig i vägen.

– Det är ovanligt att behöva göra en undanmanöver till havs för att undvika en kollision, säger en av armérepresentaterna till CNN.