Så slog märkliga rånduon till i julhandeln

1 av 4
NYHETER

Här är den falska kvinnan och mannen i tomteutstyrsel som brutalt slog till mot en smyckesaffär i julruschen.

Under rånet tros de två förövarna ha hållit kontakt med hjälp av hörsnäckor.

Nu avslöjas nya detaljer om det brutala rånet i Farsta, Stockholm.

Den uppseendeväckande duon slog till mot affären Smycka i Farsta centrum i fredags kväll.

Enligt affärsinnehavaren Annika befann sig rånaren i butiken i hela sex minuter. Hon säger att det inte råder någon tvekan om att det var en man utklädd till kvinna som höjde en revolver mot den anställda i butiken.

– Han var väldigt ordentligt sminkad i ansiktet med svartmarkerade ögonbryn och väldigt långa svarta lösögonfransar. Min tanke är att han har fått hjälp av en tjej för det var väldigt bra sminkat, säger hon.

Agerade kyligt

Hon säger att mannen pratade perfekt svenska och agerade mycket kyligt.

Samtidigt slår hon fast att mannen i tomteutstyrsel som setts i gallerian utanför butiken hade ett tydligt mål - att distrahera och vakta affären. Hon bekräftar uppgifterna om att mannen varit målad med brunkräm i ansiktet under tomteskägget. Hon berättar också att tomten och mannen i kvinnokläder troligen höll kontakt via hörsnäckor.

– Han ställde sig i vägen för allt och alla och försökte få dem att inte titta in i affären. Han gjorde billiga knep för att dra uppmärksamheten åt sig som att vifta med en tidning och fråga efter vägen. Han pratade med väldigt många den här tomten, till och med vakterna, säger Annika.

Aftonbladet har varit i kontakt med personer som tomten närmat sig under rånet.

– Han distraherade oss för att vi antagligen skulle kolla åt andra hållet mot en annan affär. Han följde efter en bit och försökte prata och betedde sig allmänt konstigt, säger Emilia Haglund, 20.

Tomte följde med ”tjej”

Senare såg hon hur tomten slog följe med en "tjej" som höll i en påse, berättar hon.

– De gick ut mot tunnelbanan. Jag tänkte att det såg mystiskt ut och fick en konstig känsla, säger Emilia Haglund.

Det brutala rånet mitt i julhandel är fortfarande olöst.

Enligt affärsinnehavaren har händelsen satt djupa spår hos den drabbade personalen. Hon uppmanar nu allmänheten att kontakta polisen om man vet något som kan bidra till att rånarna åker fast.

– Vår anställda blev lättare misshandlad och fängslad. Det är väldigt kränkande och traumatiskt att ligga handbojad, säger Annika.

Vet du något om rånet i Farsta eller blev du vittne? Ring polisen på telefonnummer  114 14.