”Det är här det händer”

Publicerad:

NYHETER

Lars Danielsson tror Sverige kan lära av Sydkorea

1 av 5 | Foto: Malvina Britts
Lars Danielsson

■ ■ Valrörelsen har börjat.
■ ■ Det har vår supervalbevakning också.
■ ■ Aftonbladets Malvina Britts och Anette Holmqvist följer med Stefan Löfven och granskar landet som så många politiker inspireras av. Och bevakar statsministerkandidatens minsta steg.
■ ■ Följ alltihop på Aftonbladet.se och i Aftonbladet.tv.

Seoul. Lars Danielsson ­ingick länge i den innersta kretsen kring Göran ­Persson.

I dag säljer han Sverige till Asien – som chef för svenska ambassaden i Seoul.

– Fler svenskar behöver förstå att det är i den här delen av världen det ­händer, säger han.
S-ledaren Stefan Löfven är på studieresa i Asien tillsammans med sina nära med­arbetare Oscar Stenström och Anne Ekberg.

Den som guidat gruppen genom resans första del är ambassadören Lars Danielsson. Han är i dag underställd utrikesminister Carl Bildt (M) men jobbade i många år nära dåvarande statsministern Göran Persson. Som statssekreterare hade han ett stort ansvar i regeringskansliet under tsunamikatastrofen och fick efteråt hård kritik för sitt agerande.

– Samtidigt som jag för alltid har påverkats och förändrats av det jag gick igenom under tsunamitiden så har jag i mer konkreta termer lagt det bakom mig, säger Lars Danielsson.

Sedan dess har han försvunnit ur rampljuset i Sverige – på grund av utlandsjobb. Först Hongkong och nu alltså Sydkorea, där han varit sedan 2011.

”Många välutbildade”

Om sitt nuvarande hemland säger han:

– Det här landet har förmått att anpassa sig till en föränderlig verklighet. Många är välutbildade och har en stor förståelse för att det gäller att hänga med.

Lars Danielsson framhåller att det är en spännande del av världen att jobba i och att det är bra att många svenska toppolitiker besökt Sydkorea de senaste åren.

Samtidigt kryper det också fram att han ibland blir frustrerad över hur konservativt samhället fortfarande är.

– Det är inte ett glastak för kvinnor här, snarare ett tak av betong. Kvinnorna har de bästa utbildningarna men slutar att jobba när barnen kommer.

”Sweden är starkt”

Lars Danielsson ser som sin främsta uppgift i dag att ”sälja Sverige”. Både klassiska exportnäringar och företag som till exempel sysslar med film och musik lyfts fram.

– Varumärket ”Sweden” är mycket starkt här. För de f­lesta koreaner har det en ­positiv klang, det ska vi vara rädda om, säger Danielsson.

Förklaringen går så långt tillbaka som Koreakriget när Sverige ställde upp ett fältsjukhus för nödställda. Men också Abba och Ingmar Bergman har haft stort betydelse.

Fortsätter resan

I går avrundade Stefan ­Löfven sitt besök i Sydkorea med en provtur i tunnel­banan och ett tal om den nordiska välfärdsmodellen inför internationella studenter. I dag fortsätter Asien­resan i Japan.

Vi har också varit med på Stefan Löfvens resa

Oscar Stenström, utrikespolitisk rådgivare åt Löfven. Experten som tar fram faktaunderlag och briefar partiledaren i allehanda utrikesfrågor. Håller kontakten med många av S systerpartier runt om i världen. Har koll på allt från var i världen det b­råkas till vilka gåvor som passar vid vilket besök.
 

Anne Ekberg, pressekreterare hos S sedan två år tillbaka. Sköter tillsammans med Erik Nises alla kontakter med medier och förfrågningar om Löfven kan medverka i olika sammanhang. Samordnar också utspel, debattartiklar och håller koll på Löfvens schema tillsammans med hans sekreterare.

Publicerad: