”Skinny” vittnar om helvetet

NYHETER

Ett av offren i kopplerihärvan träder fram

1 av 8

Hon fraktades som boskap mellan Stockholm och Belfast och skulle alltid vara redo för nya sexkunder.

Men pengarna som trillade in tog det rumänska par hand om.

I dag vittnar "Skinny" i den stora kopplerihärvan i Stockholms tingsrätt.

Den 21-åriga rumänska kvinnan kallades för "Skinny" när hon sålde sex.

Hon gör skäl för namnet.

Med ihopdragna axlar och böjd rygg tar hon plats i sal 5 i Stockholms tingsrätt för att vittna. Hon aktar sig noga för att titta på paret tvärs över salen – den 28-åriga kvinna och 31-åriga man som misstänks ha sålt henne till mängder av män i Stockholm och Belfast. De är å andra sidan betydligt mer avslappnade, småpratar med sina advokater och ser sig om i rättssalen.
Åklagaren Eva Winzell yrkar på att vittnesmålet ska ske bakom stängda dörrar och "Skinnys" målsägarbiträde Lisa Melin insisterar på att det rumänska paret ska föras ut ur salen när kvinnan vittnar.

Det förstnämnda förslaget vinner bifall.

Lockades till Nordirland

Men "Skinnys" historia är känd sedan tidigare.

Enligt åklagaren lockades 21-åringen först till Nordirland, för att jobba med webbposering och lovades stora inkomster.

Men när hon kom dit, ska den 28-åriga kvinnan omedelbart berättat att det inte blir någon webbposering utan att hon ska sälja sex.

Den 21-åriga kvinnan berättade för polisen hur hon tillskrevs skulder för mat, flygbiljett och boende. Alla pengar hon tjänade tog paret, så fort sexkunden gått.

I åtalet står det också att den 21-åriga kvinnan blev dödshotad, verbalt kränkt, dragen i håret och väckt mitt i natten för att ta emot sexköpare.

Förnekar brott

Det rumänska paret som pekas ut som huvudmän i kopplerihärvan förnekar brott. Den 31-åriga mannen har genom sin advokat Björn Lagerling förklarat att han i själva verket har arbetat som gigolo åt sin flickvän. De stora summor pengar som har säkrats på konton i Rumänien är presenter till honom från flickvännen, enligt advokaten.

– Min klient är inte kopplare. Han är gigolo. Och enligt försvaret är det inte samma sak, har den 31-årige mannens advokat Björn Lagerling tidigare sagt.