Nyheter

Här sveper rysskylan in

Av: 

Andreas Söderlund

NYHETER

SMHI varnar för blixthalka på vägarna

Nu drar rysskylan in över Sverige.

Räkna med minus­grader, frost och kanske snö.

– Lokalt är det möjligt att det blir någon minusgrad även i Götaland och Svealand, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klart.se

Klart.se

Kalla vindar vandrade in från Ryssland under början av veckan. Och enligt SMHI är de här för att stanna.

Under nätterna kan vi därför räkna med minusgrader i Norrland och kanske till och med i Götaland.

Det blir dessutom inte mycket varmare under dagarna. SMHI räknar med dagstemperaturer på 3-4 grader i Norrland. I Svealand och Götaland kan temperaturerna ligga på drygt 10 grader och i Skåne som varmast 14 grader.

– I södra Norrland kan det vara frost. Jag kan tänka mig att det blir det i Götaland också, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Snö i Norrland

Om du längtar efter snön ska du åka till Norrbotten. Enligt SMHI kan kylan till och med leda till snöblandat regn i Norrbotten under slutet av veckan.

Och med kylan kommer halkan. Även om ­vägarna just nu är torra finns det risk för blixt­halka på broar och vid vattendrag.

– Man ska vara försiktig. Du kan drabbas av den svarta halkan. Vägbanan kan vara glashal fast det inte syns, säger Denny ­Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Men det är inte ett lågtryck som gör att dagarna nu plötsligt blir kallare.

Det är precis tvärtom.

– Det är högtrycket som gör att det kan bli frost, ­säger Martin Hedberg.

Ett högtryck ligger just nu över Norrland, västra Götaland och västra Svealand. På grund av högtrycket är det få moln på himlen som kan hindra jordvärmen från att strömma ut i atmosfären.

Mer frost kommer

Under sommaren ger högtrycket värme - när solen gassar på.

Men nu när solen försvinner allt tidigare på kvällarna gör högtrycket att den lilla värme vi har flyger ut bland stjärnorna.

Under helgen kommer det enligt SMHI att bli ­någon enstaka grad varmare. Sedan fortsätter frostnätterna under ­nästa vecka.

Publisert: