Två döda i busskraschen

Av: John Granlund, Björn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk turistbuss i krock

1 av 2 | Foto: ØYVIND NONDAL

En svensk turistbuss har krockat med en buss i Norge på riksväg 55.

Två kvinnor har omkommit i olyckan och ytterligare två personer bedöms ha allvarliga skador.

Det är ännu oklart om några svenskar var inblandade i olyckan.

Två personer, en norsk kvinna och en taiwanesisk kvinna, har omkommit efter en frontalkrock mellan en svensk turistbuss och en norsk buss på riksväg 55 i Norge, skriver VG.

– Jag kan bekräfta att två personer är döda. Just nu har vi ingen översikt på antalet skadade, det är lite för tidigt för det, säger polisens insatsledare Hans Petter Harlem till Aftonbladet.

Enligt Bergens Tidende pågår just nu livräddande insatser på flera personer efter krocken som ägde rum vid Fardal mellan Sogndal och Leikanger i Norge strax innan klockan 17.

Chauffören chockad

Det är Bergkvara buss som kör turen.

– Det är två bussar som har kolliderat och det finns allvarligt skadade. Chauffören är chockad, säger Mikael, trafikledare på Bergkvara buss i Kalmar till Aftonbladet.

Enligt företaget befann sig 22 asiatiska passagerare och en svensk chaufför ombord på bussen.

– Vi kör rundturer åt en stor resebyrå. Resorna brukar ta 6-7 dagar och börja i Stockholm, gå via Norge och sluta i Köpenhamn, säger Mikael Andersson.

Han fortsätter:

– Det är fruktansvärt när sådant här händer.

Flera skadade

32 personer befann sig ombord på de två bussarna vid krocken och enligt uppgifter från Verldens gang ska åtta personer vara skadade. Enligt vittnen på plats var flera passagerare tvungna att skäras loss av räddningstjänsten. De svårast skadade har flugits till Haukelands universitetssjukhus med ambulanshelikopter.

– Det är två personer med huvudskador som har förts till sjukhus i ambulanshelikopter, och i övrigt har sex andra personer förts till sjukhus i ambulans, säger Jörn-Lasse Refsnes vid polisen i Sogn och Fjordane, till TT.

Resten av passagerarna har förts till Sogndal där kommunen har upprättat en krisgrupp.

”Alla rutor är krossade”

Jakob Aleksandersen som bor vid olycksplatsen säger till tidningen att bussarna är ordentligt tilltygade.

– Jag står och tittar på dem nu. Det är stora skador på den ena bussens front. Alla rutorna på bussens vänstra sida är krossade, säger han.

Enligt polisens insatsledare Hans Petter Harlem kommer riksväg 55 hållas stängd i flera timmar framöver.

– Vi har bett om extra bistånd från norska myndigheter för att kunna röja vägen. Men det kommer ta ett par timmar, säger han.

Olyckan i Norge inträffade bara tre dagar före årsdagen av den ökända Måbødalsolyckan som hände den 15 augusti 1988. Då förolyckades 16 svenskar, varav tolv barn, när deras buss körde in i en bergvägg i en tunnel i norska Måbødalen.

Publicerad: