Ok att fylla 175 år

Publicerad:

175 är väl en helt OK ålder?

Från en blygsam början i en Bostontidning 1839 har den koncisa förkortningen OK erövrat hela världen.

På söndagen har det gått 175 år sedan den första kända publiceringen på engelska av ett av världens mest populära ord. På sidan två i The Boston Morning Post stod att läsa i en artikel att något var "o.k.", med den tillagda förklaringen "all correct".

”Fira med parader!”

Användbara OK, ok, okay eller okej – hur man nu väljer att stava det – bör firas med parader och tal, säger Allan Metcalf, professor i engelska i Illinois och ledande auktoritet på ordet OK:s historia och betydelse.

– Men hur du än väljer att fira det, så är det OK, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Presidentval

Ordets ursprung lär aldrig kunna fastställas med säkerhet. Men en dominerande teori i den engelskspråkiga världen är att det uppkom som en förkortning av "orl korrekt" eller "oll kurrekt" – omstavningar av "all correct", en form av ordlekar som var mycket populära i dessa delar av USA på 1830-talet.

Spreds i valrörelse

OK tog inte världen med storm direkt, utan det krävdes en valrörelse för att få fart på spridningen. I USA:s presidentval 1840 lanserade demokraten Martin Van Burens medarbetare OK som en symbolisk fras för trygghet. I det sammanhanget stod förkortningen för Old Kinderhook i New York, Van Burens födelseort.

Inte hjälpte det Van Buren, som förlorade valet stort.

Gester och OK

Men för OK blev kampanjen en katapult mot världsherravälde. Allan Metcalf skriver i sin bok "OK: The Improbable Story of America's Greatest Word" att det numera troligen är människans vanligaste ord, alla kategorier.

– Det använder sig av vokalen O, vokalen A och konsonanten K – ljud som finns i nästan alla världens språk.

– Så även om du pratar med någon som talar ett språk väldigt långt ifrån ditt eget, kan du komma långt med gester och OK i olika tonlägen, säger Metcalf till AFP.

TT

Publicerad: