Nyheter

Våra kontraster är ju helt otroliga

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

Njut av mildare grader där du bor - nu sticker vintern igen

Efter vintersmocka ­kommer - vårsnyting.

I helgen gör mildvädret comeback.

- Det ser positivt ut om man vill ha sol, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Pappastund i solen. David Karlsson med Lovetta 8,5 månader och Linus Mollberg med dottern Anabelle, 8,5 månader, träffas och fikar utomhus i Malmö för första gången under föräldraledigheten.

Förra veckan åkte våren på smäll när vintern slog till utan förvarning. Men nu är veckan av snö och tö över. Vårvärmen kom till Skåne redan i går.

I Malmö satt David Karlsson och Linus Mollberg med sina döttrar och fikade i den värmande vårsolen.

- Det är första dagen på vår pappaledighet som vi kan träffas och fika utomhus, säger de.

”Har glömt det kalla”

I de nordligare delarna av landet var det desto kallare. Ludvig Lindström-Tamrell, 23, från Råneå utanför Luleå var ute trots att det var ­minus 14 grader i går eftermiddag.

- I morse när vi åkte in mot jobbet var det minus 18 grader. Det har varit så varmt i vinter att man nästan har glömt hur det känns när det är kallt, säger han.

Varmare i norr

Nu får också de boende i norr ta del av varmare temperaturer. I dag väntar plusgraderna sprida sig över stora delar av landet.

- Det blir soligt på dagen och plusgrader i stora delar av Norrland. Det är bara i de nordliga delarna av Norrland som den kallare luften ligger kvar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Risk för regn

Och mildvädret håller i sig. I morgon blir det ­växlande molnighet och tidvis sol, med temperaturer runt fem och tio grader i söder, och plusgrader även i norr.

- Tidvis blir det riktigt ­soligt på många håll i landet.

På söndag blir vädret ostadigare. I söder är det risk för regnskurar och Norrland kan få snö.

Men ruskvädret blir inte långvarigt.

En högtrycksrygg från sydväst drar in över landet på måndag. Och det kanske är vårsnytingen som vinner på knockut över vintern.

- Det ser ut att vara högtrycksbetonat i stort sett hela nästa vecka, med temperaturer upp till tio grader i söder och även plusgrader i Norrland, säger Lisa Frost.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: