Kaosväder i Storbritannien - tåg inställda

1 av 6
NYHETER

För många européer betyder julen översvämningar, massivt regn och inställda tåg.

I Sverige har SMHI utfärdat klass 1-varning längs med västkusten och i fjällen.

– Det är ett väldigt, väldigt djupt lågtryck strax norr om de brittiska öarna som påverkar hela Europa med mildväder, regn och rusk, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Det lågtryck som råder över Europa har skapat kaos i bland annat Storbritannien. Lågtrycket trycker upp varm luft från södra Europa till Skandinavien - med ovanligt milda temperaturer och hårda vindar som följd, även i Sverige. Längs med de svenska kusterna och i fjällen har SMHI utfärdat klass 1-varningar för hård vind.

– Längs med västkusten ligger vindhastigheterna på drygt 20 meter per sekund, säger Sandra Andersson på SMHI.

11 grader den 11 december

För den observanta flanören har december 2013 bjudit på sällsynt milt väder. Lågtrycken har avlöst varandra hela månaden, med undantag för några få kallare dagar.

Den högsta temperaturen uppmättes den 11 december utanför Örnsköldsviks flygplats, när kvicksilvret klättrade upp till 11,1 grad.

– Det var ganska många orter i södra Norrland som hade över 10 grader den dagen. Även i dag på julafton är det milt, med 9 grader i Malmö, säger Sandra Andersson.

Och vintern lär dröja. Över nyår blir det fortsatt milt med temperaturer runt sju grader.

– Det är det som är så fascinerande med vädret. Det kan bli hur som helst. Rent statistiskt är januari och februari de kallaste månaderna men det är för tidigt för att kunna lämna besked om dessa månader redan, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Kaos i Storbritannien

Men på andra håll i Europa är läget mycket värre. Brittiska tidningar kallar kaosvädret där för "The nightmare before Christmas".

150 000 brittiska hem är utan ström, mängder med tåg är inställda och för Londons brandkår har antalet utryckningar femdubblats det senaste dygnet.

I grevskapet Dorset i sydvästra England har 25 människor räddats efter att deras bilar kört fast i vattenmassor runt Sturminster, Blandford, Shaftesbury, Sherborne och Wimborne.

En kvinna har dött i en bilolycka i området som följd av ovädret, rapporterar Sky News.

Mängder av vägar är avstängda eller har begränsad framkomlighet - men även till sjöss har vädret ställt till problem.

Utanför Dover satt 900 passagerare fast i natt när färjan "The Spirit of Britain" på grund av höga vattneflöden inte kunde anlägga hamnen.

Norge drabbat

Det hårda vädret drabbar även Norge, rapporterar TT. Det är framför allt de sydvästliga kustområdena av vårt grannland som härjas av hårt väder. Flera motorvägar, bland annat E6, har i fjällområdet stängts av från och till under julaftonen.

– Väderprognoserna är mörka, flera vägar kan stängas om omständigheterna så kräver. Trafikanter måste hålla sig bra uppdaterade, säger Therese Thowsen vid Vegdirektoratet till TT.

Det galna vädret påverkar hela Europa, enligt SMHI.

– Det är ett väldigt, väldigt djupt lågtryck strax norr om de brittiska öarna som påverkar hela Europa med mildväder, regn och rusk, säger meteorolog Sandra Andersson.