S ändrar sig – vill ha en ny samtyckeslag

avIda Gustafsson

Tidigare har Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna varit avvaktande mot att lagstifta om samtycke vid sex.

Och nu verkar det som att Moderaterna blir ensamma – Socialdemokraterna har svängt i frågan, rapporterar Ekot.

– Vi vill att man ska se över sexualbrottslagstiftningen igen, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet till Sveriges Radio.

Efter domen i Lund där en misstänkt våldtäktsman friades tog samtyckesdebatten fart på nytt. Mannen ska i rätten ha uppgett att han tolkade kvinnans nej som ”svaga”. Förra helgen samlades 3 000 personer vid en demonstration för kravet mot samtycke på Medborgarplatsen i Stockholm.

”Tagit intryck av debatten”

Tidigare har Morgan Johansson uppgett att Socialdemokraterna inte kommer ändra sig i frågan. Men har nu svängt i debatten, rapporterar Ekot.

– Vi vill att man ska se över sexualbrottslagstiftningen igen. Vi har naturligtvis tagit intryck av debatten. Och också av det nya politiska läget, säger Morgan Johansson (S) till Sveriges radio.

”Rimlig ordning”

Sedan tidigare har Miljöpartiet och Vänsterpartiet drivit frågan om samtycke. Nyligen anslöt Folkpartiet dem i frågan. Sverigedemokraterna har inte gett något besked, men är enligt Ekot ”försiktigt positiva”.

Johan Linander (C), vice ordförande i justitieutskottet, är en av förespråkarna för samtycke:

– En samtyckesbaserad sexualbrottlagstiftning skulle säga att du får ha sexuellt umgänge först när du vet att en person är med på det. Det tycker jag är en rimlig ordning, säger han till Ekot.

”Utred frågan igen”

Frågan utreddes 2010 och då menade utredarna att det fanns en risk att alltför mycket fokus skulle hamna på brottsoffret om samtycke skulle införas i lagen. En uppfattning som då stöddes av Socialdemokraterna.

– Utgångspunkten för lagstiftning på det här området måste ju vara att att ett nej är ett nej, och det ska respekteras. Och då säger jag att nu samlar vi alla partierna med de nya ståndpunkterna, och så går vi igenom den här frågan en gång till, säger Morgan Johansson till Ekot.