”Polisen skulle ha separerat grupperna”

1 av 30 | Foto: KRISTER HANSSON
Clarion hotell, Helsingborg.

avSusanna Nygren, Pelle Tagesson

NYHETER

HELSINGBORG. Djurgårdsfans är kritiska till polisens agerande. Enligt Marcus Redefalk, Djurgårdssupporter, fick de olika grupperna samlas alldeles för nära i centrum. Vilket kan ha bidragit till dödsfallet.

– HIF-arna samlades precis utanför vårt hotell. Det var inte bra, säger Marcus Redefalk.

Tipsa | Aftonbladet

Redan under söndagsförmiddagen fanns illavarslande tecken på att den allsvenska premiären skulle sluta i katastrof. Olika grupper av supportar rörde sig fritt i centrala Helsingborg och det låg en hätsk stämning i luften.

Samlades utanför hotellet

Marcus Redefalk, djurgårdssupporter, är kritisk till polisen agerande i samband med samlingarna.

Han berättar att han och många andra djurgårdssupportrar bodde på hotell Clarion, bara ett 50-talmeter från den plats där 43-åringen dödades. Under förmiddagen samlades en stor grupp HIF-fans precis utanför hotellet. När djurgårdssupportrar skulle gå från hotellet för att ta sig till sin samlingsplats kunde de inte ta sig ut.

– Vi fick ha poliseskort ut från hotellet för att komma ned till vår samlingspub. Det var inte bra. Jag tycker att polisen skulle ha separerat grupperna bättre, säger Marcus Redefalk.

”Hörde att det var bråk”

Djurgårdaren Jimmy Bergfors bodde också på Clarion och var på hotellet samtidigt som 43-åringen dödades.

– Vi hörde ju att det var bråk utanför, berättar han. Några djurgårdare kom inrusande för att söka skydd på hotellet.

Senare fick han veta att en Djurgårdare hade dött.

– Det var väntat, säger han. Senast i morse, innan detta hände, pratade vi om att allt bråk snart kommer att sluta med att någon dör. Egentligen är det inte alls konstigt att det skett nu, säger Jimmy Bergfors.

”Är helt galet”

Även personal på Clarion bekräftar att det var oroligt utanför hotellet och att en stor grupp supportrar från HIF hade samlats utanför.

Marcus Redefalk är uppriven men tror inte att dödsfallet kommer stoppa våldskulturen hos supportrar.

– Om det är två grupper som ville slåss och gör det ute på en äng är det väl okej. Men det här är ju helt galet. Den här killen ska också ha varit någon som inte brukade slåss.