Avtal klart om Irans kärnprogram

Iran och sex av världens stormakter är överens om landets framtida kärnprogram.

Utvecklingen av kärnteknologi ska frysas och sanktionerna mot landet lättas.

– I dag har diplomati öppnat upp vägen mot en säkrare värld, säger Barack Obama under en presskonferens från Vita Huset vid halv fem på morgonen, svensk tid.

Men Israel är kritiskt.

Avtalet slöts i Genève, tidigt på söndagsmorgonen.

Deltagande länder har varit Iran, USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina. Samtal har förts under de senaste fem dagarna, under värdskap av EU:s utrikesminister Catherine Ashton.

Stänger kärnvapenväg

– I dag tog vi ett första viktigt steg gällande Irans nukleära program. I dag har diplomati öppnat upp vägen mot en säkrare värld, säger USA:s president Barack Obama under en extrainsatt presskonferens från Vita Huset.

Obama säger att USA:s målsättning har varit, och fortsätter att vara, att hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

– Avtalet ger oss möjlighet att kontrollera att Iran inte bygger kärnvapen. Det stänger Irans mest troliga väg mot att skaffa en bomb, säger han under presskonferensen.

Men Israel riktar skarp kritik mot avtalet. I ett uttalande beskriver premiärminister Benjamin Netanyahu överenskommelsen som ett "dåligt avtal" som "ger Iran exakt vad det vill".

Kan komma nya sanktioner

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman kallar avtalet en seger för Iran, i en intervju med israelisk radio.

– Det här avtalet är den största diplomatiska segern för Iran, som har fått erkännande för sin så kallade legitima rätt att anrika uran, säger han.

Obama säger att han förstår Israels och Gulfstaternas skeptiska inställning mot avtalet.I ett faktablad från Vita Huset går det att läsa om detaljerna i avtalet. Bland annat framkommer att Iran har gått med på att stoppa all urananrikning över fem procent.

Inga nya sanktioner kommer att läggas mot Iran under de kommande sex månaderna.

– Men under de månaderna kan vi också trappa upp sanktionerna igen om Iran inte håller sin del av avtalet, säger Obama under sin presskonferens.

Nya presidenten samtalsvillig

I avtalet förbinder sig Iran också till att inte bygga fler anrikningsanläggningar.

Diplomater uppger att Iran kommer att få tillgång till 4,2 miljarder dollar, som är frysta på konton utomlands, rapporterar Reuters.

De senaste dagarnas samtal är den tredje gången som parterna möts i Genève sedan augusti. De allt mer upptinade relationerna har kommit efter att Hassan Rouhani utsågs till Irans president, också det i augusti.

Rouhani har ett rykte om sig att vara öppen för samtal, vilket ökat förhoppningarna om att bryta det dödläge som funnits om Irans kärnteknikprogram under fler decennier.

Iran hävdar att deras kärnprogram har fredliga ändamål, medan länderna i väst misstänkt att syftet är att tillverka kärnvapen.

"Påverkar folk enormt"

Avtalet är ett mycket viktigt första steg, anser Washingtonbaserade Iran-kännaren Trita Parsi. Förhandlingarnas utfall kan avgöra vilken riktning Iran tar i stort – den mer öppna politik den nye presidenten Hassan Rohani representerar eller hans föregångare Mahmoud Ahmadinejads konfrontativa stil.

– Det kan ha enorma konsekvenser för regionen, även globalt, och i synnerhet när det kommer till Iran internt, säger Parsi i telefon till TT från Genève.

Huruvida Iran har rätten att anrika uran har varit en stötesten under förhandlingarna. Världsmakterna tycks ha rundat frågan och bara erkänt själva kärnprogrammet, medan Iran kommer att framhålla att deras rätt erkänts, enligt Parsi.

För den iranska befolkningen i stort är besked om lättade sanktionerna mycket goda nyheter och man kan vänta sig firande i Teheran under söndagen, säger Parsi.

– Det kommer att påverka vanligt folk enormt. De har varit under enormt tryck på grund av de ekonomiska sanktionerna och det har påverkat folket mycket mer än regimen.

Läs detaljerna i avtalet här.

Publisert: