Målningen blev för mycket för kommunen

Nyköpings kommun hade hoppats på en målning med havsmotiv när de anlitade konstnären Carolina Falkholt för att dekorera en skolvägg.

Det blev en vagina.

– Det är inte lämpligt på en högstadieskola där eleverna inte kan välja om de vill se motivet eller inte, säger kommunens projektledare Pasi Rönkkö.

När eleverna fick välja utsmyckning på den nya högstadieskolan i Nyköping föll rösterna på en graffitimålning.

Kommunen avsatte 40 000 kronor till projektet och anlitade en av Sveriges mest kända graffitikonstnärer Carolina Falkholt. Hon fick fria händer att dekorera en 12 meter stor vägg i skolan och la ner två dagar på jobbet.

Men motivet blev inte riktigt till kommunens belåtenhet.

Kvinnas underkropp

Carolina Falkholt döpte sitt konstverk till Övermålning och skrev först kränkande ord om kvinnor på väggen och målade därefter över dem med ett färgsprakande bild av en kvinnas underkropp.

Högst opassande för en högstadieskola, tycker Nyköpings kommun.

Väl hemma i Göteborg fick Carolina Falkholt ett mejl från Eva Josephson, som är konst- och utställningsansvarig på Nyköpings kommun:

 "Vi tycker att din målning är fin och har vackra färger men vi är inte nöjda med motivet. Är det möjligt för dig att komma tillbaka hit och måla om det till något mer subtilt?

”Ligger nära havet”

Projektledaren för det nya skolbygget Pasi Rönkkö hade räknat med något helt annat än en snippa på väggen.

– Vi talade om visionen med den här skolan, om naturvetenskap och teknik och om att Nyköping ligger nära havet. Vi hade hoppats att hon skulle inspireras av det, säger Pasi Rönkkö till Sörmlands Nyheter.

Carolina Falkholt vägrar att låta sig censureras. Att måla om ett färdigt konstverk anser hon är otänkbart.

– Jag är förfärad och beklämd. Jag förstår om verket initialt kan te sig problematiskt eftersom jag både innehållsmässigt och motivmässigt under en längre tid jobbat med svåra frågor, säger hon.

– Självklart är det helt oacceptabelt att be en konstnär att förändra sitt färdiga verk och jag förstår inte varför de tillfrågade en konstnär överhuvudtaget om det de bara var ute efter en harmlös utsmyckning.

Carolina Falkholt säger att hon fortfarande hoppas att kommunen tar sitt förnuft tillfånga och inser sitt misstag.

Men på kommunen meddelar på sin hemsida att Falkholts verk kommer att målas över.

Publisert: