Daniel knivhöggs – men gärningsman går fri

avLinda Hjertén

"Är inte tanken att människor ska hjälpa varandra?"

1 av 3

Daniel Bergenstråle, 25, hörde två kvinnor desperat ropa på hjälp.

Han rusade dit och höll fast gärningsmannen i väntan på polis –  trots att han fick motta knivhugg i ryggen .

Men nu läggs utredningen ner.

– Man borde inte få knivhugga en annan människa och sedan gå fri, säger Daniel.

Det var natten mellan den 15 och 16 november i fjol som Daniel Bergenstråle och hans fru hörde desperata rop på hjälp från en lägenhet bredvid deras i Upplands Väsby.

– De ropade: hjälp oss, han är psykopat och har låst ut oss på balkongen, säger Daniel.

"Trodde han slog mig i ryggen"

Han rusade genom källaren till trappuppgången bredvid och lyckades lokalisera lägenheten.

Där mötte han en aggressiv man i 40-årsåldern som sa åt Daniel att ge sig därifrån.

– Jag frågade vad som pågick egentligen och sa att jag skulle ringa polisen. Han började knuffa på mig, säger Daniel Bergenstråle.

Tumult uppstod och efter en stund kom de skrikande kvinnorna ut i trappuppgången. Och efter dem mannen.

– Han liksom omfamnade mig och slog mig i ryggen, trodde jag. Det var först lite senare som jag förstod att han knivhuggit mig. Jag började känna mig allt svagare i högersidan och kände hur det rann något varmt från ryggen.

Två knivhugg

Daniel lyckades brotta ner mannen ute i trapphuset. De låg sedan så och kämpade till dess att polis och ambulans kom till platsen.

Daniel Bergenstråle fördes till sjukhus där det konstaterades att han fått två knivhugg i ryggen. Ett av dem hade skadat ena lungsäcken.

Flera av hans revben hade även brutits.

En förundersökning om misstänkt mordförsök och olaga frihetsberövande inleddes och sedan har det varit nästan helt tyst – fram till i går.

– Då fick jag ett samtal om att utredningen är nedlagd. Och i dag kom ett brev med samma budskap. Jag tycker det är jättekonstigt. För mig har det varit självklart att det här skulle gå till rättegång, säger Daniel.

Hur viktigt var det för dig att det skulle bli en rättssak av det här?

– Det var väldigt viktigt för det här sänder fel budskap som det är nu. Ska jag aldrig hjälpa någon om jag ser att det händer något ute? Det är väl det som är tanken, att människor ska hjälpa varandra?

Nu när utredningen lagts ner, ångrar du att du grep in?

– Både ja och nej. Jag vill inte se någon annan skadas om jag vet att den risken finns. Men med tanke på att min fru och barn kunde ha förlorat mig så gör det samtidigt att jag ångrar det ibland. Hade det gått värre hade jag inte funnits här för dem i dag.

"Förstår att han är besviken"

Johan Kjellman är kammaråklagare och den som tagit beslutet att lägga ned Daniels fall.

– Förundersökningen är nedlagd på grund av bristande uppsåt från den misstänktes sida. Det är baserat på uppgifter som är lämnade i förhör och den sammantagna bilden av utredningsmaterialet.

Så han menade inte att hugga Daniel?

– Jag menar att det inte går att bevisa att den misstänke haft den avsikten.

Men varför hade han då med sig en kniv ut i trappuppgången?

– Då kommer man in för mycket på det som sagts under förhören och där råder utredningssekretess, så det kan jag inte svara på.

Faktum kvarstår att Daniel har blivit knivhuggen, oavsett uppsåt. Är det inte mycket ovanligt att lägga ned undersökningen då?

– Det kan jag inte säga generellt. Man ska alltid titta på omständigheterna i enskilda fallet. Men kan nämna att målsäganden har möjlighet att den formella vägen begära omprövning av beslutet jag fattat.

Daniel försökte hjälpa, han blev själv skadad och höll sedan fast gärningsmannen i väntan på polisen. Trots detta läggs fallet ned, något som gör honom väldigt besviken. Kan du förstå det?

– Jag känner sympati för hans situation. Jag har gjort bedömningen utifrån de regler jag har att följa. Men jag har respekt och förståelse att man kan reagera på det här sättet.