Nyheter

Tårtkuppen mot Reinfeldt

Av: 

Anette Holmqvist

Matilda Rangborg

NYHETER

Fridolin använde prinsesstårta för att visa på regeringens politik

Gustav Fridolin (MP) valde att debattera med hjälp av en färgrann prinsesstårta under debatten i riksdagen.

Med hjälp av marsipan i olika färger fick Fredrik Reinfeldt bitvis äta upp sin politik.

När det blev miljöpartiets språkrör Gustav Fridolins tur att utmana statsministern under debatten i riksdagen gjorde han det med en tårta.

Med noggrant utmätta bitar marsipan i färgerna grön, gul, blå och rosa visade Fridolin hur regeringen valt att fördela Sveriges pengar.

– En procent på klimatet, två procent på skola och 62 procent på sänkta skatter, sa Fridolin och pekade på den bulliga tårtskapelsen i sin hand. Han fortsatte:

– Tror du att det är samma prioriteringar som sjuksköterskor och industriarbetare gör när de tänker på hur ni ska använda deras pengar?

Reinfeldt rev ned skratt

Statsminister Fredrik Reinfeldt valde att haka på den oväntade retoriken när han svarade på Fridolins tårtkupp.

– Varför vill du förbdubbla resturangmomsen för dem som har gjort den där tårtan, kontrade han och rev ner både skratt och applåder i kammaren.

Han fortsatte med att förklara att regeringen satsar på skolan och klimatet, men att oppositionen i stället prioriterar utbyggnad av bidragssystemen.

– Vi vill inte höja resturangmomsen i Miljöpartiet, klargjorde därefter Gustav Fridolin och påpekade att statsministern inte svarat på hans bild av hur regeringen fördelar Sveriges pengar.

Statsministern valde då att peka på sprickorna i oppositionen.

– Ni vill inte dubblera restaurangmomsen, men vad vill Socialdemokraterna?

Ni har olika prioriteringslistor, men tittar inte på varandras.

Matmetaforerna haglade

Under debatten i riksdagen var det flera som valde att måla sina argument med matmetaforer. Mikael Damberg liknade regeringens jobbpolitik vid en tom svampkorg och Göran Hägglund konstaterade att det är enklare att göra fisksoppa av ett akvarium än tvärtom, för att peka på hur ologisk oppositionens politik är, enligt honom.

Enligt vad Aftonbladet erfar försökte Miljöpartiet efter debattens slut lämna över den symboliska tårtan till statsministerns medarbetare, men fick nobben. I stället ska kammarkansliets personal ha blivit glada över att få politiktårtan till kaffet.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter