Rättsexpert: Det är djupt kränkande

avOlof Svensson

Foto: Henric Lindsten
Den unga kvinnan filmades i smyg under sexakten med pojkvännen. OBS: Bilden är en arrangerad arkivbild.

Hovrätten påstår att det har blivit mer accepterat att vara öppen med sina sexvanor - och sänker skadeståndet till en flicka som hängts ut i en sexfilm på nätet.

Bedömningen delas inte av rättsexperter:

– Filmen kan valsa omkring och utnyttjas av folk som vill henne illa. Det är djupt kränkande, säger Sven-Erik Alhem.

Den 17-åriga pojken dömdes av tingsrätten för grovt förtal till 45 timmars ungdomstjänst och 130 000 kronor i skadestånd för kränkning, efter att ha smygfilmat när han och hans dåvarande flickvän hade sex.

Pojken la ut filmen på två porrsidor. Flickvännen kände varken till att hon filmats eller att filmen lagts ut på nätet.

"Det är djupt kränkande"

Nu har Göta hovrätt ändrat skadeståndet till flickan till 25 000 kronor. Bland annat med motiveringen: "Det går inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit allt mer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor."

Bedömningen delas inte av Sven-Erik Alhem, pensionerad överåklagare och flitig rättsdebattör.

– Jag håller med om att det finns en förändrad syn på sexualitet i dag jämfört med tidigare. Men därifrån till att man mot sin vilja blir utlagd på nätet är ett långt steg, säger han.

Att flickan inte har någon som helst kontroll över hur länge filmen kan cirkulera på nätet innebär en stor kränkning, menar Alhem.

– Hon kan ju få lida för det här en väldigt lång tid i framtiden. Kränkningen kan komma tillbaka gång på gång, säger han.

"Hur har de resonerat"

Han menar dessutom att hovrättens bedömning kan ge signalen att det inte är så farligt att smygfilma någon och sedan lägga ut det på nätet.

– Det finns ett intresse från samhällets sida att visa att det här är något som är förkastligt, säger han.

Madeleine Leijonhufvud, pensionerad professor i straffrätt, anser också att hovrättens bedömning är förvånande.

– Man blir undrande när man ser den här formuleringen. Vad de har för grunder och hur har de resonerat? Menar de att det blivit mer accepterat i viss kretsar eller generellt i samhället? säger hon.