Myggor

Sög blod för 46 miljoner år sedan

NYHETER

En fossil mygga med kroppen full av dess sista blodmåltid har upptäckts i Montana i USA.

Detta är anmärkningsvärt i sig, men fossilets ålder gör fyndet än mer häpnadsväckande: 46 miljoner år.

Fyndet, som analyserats av forskare från USA, Sverige och Storbritannien, beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Myggans ålder gör säkert att många osökt börjar tänka på filmen Jurassic Park där man utvann dna ur myggor som sugit blod från dinosaurier. Med djurens dna återskapades sedan livslevande dinosaurier.

Sög blod från fågel

Men riktigt så dramatiskt är det inte. För 46 miljoner år sedan var dinosaurierna redan utdöda, och jordens ekosystem dominerades i stället av arkaiska däggdjur.

– Men vi tror inte att den här myggan suttit på ett däggdjur. Vi tror att den sugit blod från en fågel. Den har nämligen stora likheter med nutida myggor som är specialiserade på fåglar, säger Sandra Siljeström, geokemist vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås.

Det finns heller inget dna bevarat i myggan, bara molekyler som är komponenter i hemoglobin, det protein som står för syrgastransporten i blodet hos alla ryggradsdjur.

– Molekylerna är som ett fingeravtryck efter blod, säger Siljeström.

"Osannolik händelse"

Omedelbart efter måltiden dog myggan – och exceptionellt nog blev djuret fullständigt bevarat i sediment. Sådana fossil är extremt ovanliga.

– Det var en näst intill osannolik händelse. Myggan har sugit blod tills den blivit sprängfylld, dött, sjunkit ner till botten i en vattensamling, bäddats in i sediment, och sedan fossiliserats utan att skadas eller sönderdelas, säger Sandra Siljeström.

Hon påpekar att man aldrig tidigare har hittat ett så gammalt fossil av en blodsugande insekt med blod i kroppen. Att man har utgått från att många av dem har varit blodsugande har helt och hållet byggt på att de liknat nutida blodsugare.

TT

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Myggor

LÄS VIDARE

Stort test: Här är bästa myggjägarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Myggor

Historia