Operationsskandalen – fyra år senare

2010 gjorde Christina Hedlund, 35, en bröstoperation i Polen. Ingreppet ledde till att hon fick en svår hjärnskada för livet.

I kväll sänds Uppdrag gransknings uppföljning på skandalen.

– Det är en kamp, säger Christina Hedlunds mamma Ann-Katrin Berglund till Aftonbladet.

I kväll återvänder SVT:s Uppdrag granskning till Malmö och Gdansk, för att följa upp den tragiska skandal som programmet gjorde ett reportage om 2010.

Skandalen handlar om den i dag 35-åriga Christina Hedlund, som för snart fyra år sedan bestämde sig för att göra en bröstoperation inför sitt bröllop. Hon gjorde operationen i Gdansk i Polen via ett företag som hon hittade på nätet, Medica Travel, med adress i Trelleborg.

Tog fruktansvärd vändning

Företaget erbjöd snabb och exklusiv vård och lanserade sig som "ett alternativ till svensk sjukvård", rapporterade SVT 2010.

Men skönhetsoperationen tog en fruktansvärd vändning.

Efter ingreppet fick Christina Hedlund en svår hjärnskada och hamnade i koma. Ingen visste om hon någonsin skulle vakna igen.

Beroende av personal

I dag lever Christina Hedlund på ett hjärnskadeboende och är helt beroende av sin personal, dygnet runt.

Hennes mamma, Ann-Katrin Berglund, berättar för Aftonbladet att dottern inte längre är medvetslös, men att hon fortfarande har en svår hjärnskada.

– Men nu börjar små saker komma tillbaka. Hon tittar, fokuserar och kommunicerar. Hon förstår det mesta. Det är en långsamt pågående process. Det är en kamp.

Förhållandet mellan Christina Hedlund och hennes blivande make sprack efter operationen och Ann-Katrin Berglund är frustrerad över att hon är den enda som fortfarande står upp för dottern.

– Det är inga vänner som vill komma och besöka henne längre, säger hon.

Blir aldrig återställd

I maj ska Christina Hedlund flytta hem till sin mamma. Ann-Katrin Berglund säger att dottern aldrig kommer att bli helt återställd.

– Jag hoppas att hon ska kunna äta och svälja i framtiden. Jag vill att hon ska ha det så bra som möjligt.

Ann-Katrin Berglund berättar att hon är glad över att fallet togs upp i Uppdrag granskning.

– Det är bra om många förstår hur hemskt det är, så att andra unga tjejer låter bli att beblanda sig med sådana här företag. Det är bara kommersiell business, där allt handlar om pengar.

Programmet sänds den 9 april klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Publisert: