Bara timmar kvar till svarta lådan tystnar

Nu har MH370 varit försvunnet i 30 dagar.

Hittills är det säkraste spåret pingljud i Indiska oceanen – som snart tystnar.

– Det här är det svåraste sökuppdraget i historien, säger Australiens premiärminister Tony Abbott.

Det är 30 dagar sedan det olycksaliga flygplanet försvann över Indiska oceanen. Det är samma tid som batterierna i den svarta lådan tros hålla. Om man har tur kan batterierna hålla i tio dagar till, men det går inte att garantera, enligt flygexperter.

Det kinesiska fartyget Haixun 01 upptäckte en söksignal på frekvensen 37,5 kHz på fredagen – samma frekvens som från den svarta lådan. På söndagen upptäckte ännu ett fartyg, det australiska Ocean Shield, en söksignal cirka 482 kilometer längre bort.

Angus Houston, insatsledare i sökandet, bekräftade under en presskonferens på söndagen att signaler lokaliserats från båda fartygen.

”Ledtråd i utredningen”

Han sa också att flera fartyg skulle skickas ut till området för att verifiera uppgifterna.

– Signalerna utgör en viktig och uppmuntrande ledtråd i utredningen, sa han.

Han poängterade dock att uppgifterna måste tas med försiktighet eftersom de letar i ett "väldigt stort hav och i ett mycket stort sökområde".

Även om jetplanet kan återfinnas i området kommer det att bli otroligt svårt och mycket påfrestande att få upp planet från botten, sa han. Området där flygplanet tros ha sjunkit är upp till 6000 meter djupt.

Samtidigt kommer uppgifter kring MH370:s väg i luften. Enligt en malaysisk myndighetskälla till CNN passerade planet aldrig indonesiskt luftrum.

Ska ha flugit norr om Indonesien

Planet ska enligt källan ha flugit norr om Indonesien och runt indonesiskt luftrum på väg mot Indiska oceanen, rapporterar CNN.

Slutsatsen kommer efter att utredarna undersökt radardata från grannländerna.

Efter att planet svängt västerut mot Sydkinesiska havet flög det över den malaysiska halvön, men det flög aldrig in i indonesiskt luftrum. Och enligt CNN:s källa kan planet ha flugits längs denna rutt för att undvika radarupptäckt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN