Nya signaler upptäckta

På en presskonferens på måndagsmorgonen, svensk tid, uppgav australiska myndigheter att fartyg hört nya signaler i sökområdet där man letar efter försvunna MH370.

Och enligt myndigheterna överensstämmer signalerna med dem från en svart låda.

På söndagen hörde australiska fartyget Ocean Shield en signal från havsbotten på 4500 meters djup inom sökområdet i Indiska oceanen, rapporterar CNN. 

Fartyget vände och hörde då en signal till.

– Den första signalen höll i två timmar 20 min, fartyget tappade sedan kontakten innan de vände och försökte återfå signalen, säger insatsledaren Angus Houston, från australiska marinen.

Signalen kom då inom sökområdets norra del. När fartyget återvände registrerade de signalen igen.

– Den andra signalen höll i 13 minuter, säger Angus Houston.

”Mest lovande”

Så snart som ljudet lokaliserats ska en amerikansk undervattensfarkost skickas ner och söka under ytan på platsen, rapporterar Sky News. Men det kan ta dagar innan myndigheterna kan bekräfta om signalerna kommer från ett plan.

– Det här är uppenbarligen vårt mest lovande spår, säger insatsledaren Angus Houston under presskonferensen.

Signalerna som har registrerats ligger på frekvensen 37,5 kHz.

”Måste ha mer information”

Angus Houston uppgav på presskonferensen att signalerna är de samma som från ett plans svarta låda. 

– Jag vill ha mer information innan vi kan konstatera att det är det här. Utan ett flygplansvrak kan vi inte säga att det definitivt är här. Vi måste gå ner och undersöka det och förhoppningen är att vi kan hitta det i sökområdet, säger Angus Houston.

Planet med 239 personer ombord försvann den 8 mars och sökarbetet letar efter flygplansvraket i de södra delarna av Indiska oceanen, väster om Australien.

Texten uppdateras

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN