Nyheter

Tiggare hängs ut i anonym lapp på Ica

Av: 

Ida Persson

NYHETER

"Hon visar tänderna och morrar"

En lapp som sattes upp på Ica i Sävja, Uppsala, anklagar en kvinnlig tiggare för att ingå i en tiggarliga.

Meddelandet, som delats över 4 000 gånger på Facebook, uppmanar alla att sluta ge henne pengar.

"Flickan är förslagen, förutom att ljuga för polisen visar hon tänderna och morrar om hon granskas", står det på lappen.

Enligt lappen ingår flickan i en organiserad liga på 6 till 7 personer som styrs av en universitetsutbildad man från Rumänien. Mannen är enligt den anonyma skribenten polisanmäld och tjänar 700 000 till 900 000 kronor i månaden på det organiserade tiggeriet.

Men enligt Uppsalapolisen finns ingen sådan anmälan.

– Jag har ingen notering om någon anmälan kring varken en tiggarliga eller någon anmälan på den här mannen, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

”Smittad med TBC”

På lappen står att flickan ljuger för polisen och att hon visat ett falskt pass. Under filten smusslar hon med mat, sedlar och mobiltelefon, skriver författaren, som även anklagar henne för att vara smittad med TBC. "Får du TBC, kanske först om några år, har du antagligen smittats av en rumänsk tiggare".

Personen skriver att tiggarna samåker och att de använder olika butiker som "tiggarkällor" i tre månader innan de försvinner. Enligt lappen är Ica-butiken i Sävja "särskilt inkomstbringande med ovanligt många godtrogna och givmilda kunder."

Kan det vara brottsligt att skriva en sådan här lapp?

– Ja, det kan vara brottsligt. Det kan exempelvis falla under hets mot folkgrupp, men jag vill inte spekulera i det nu, säger Christer Nordström.

Kan polisanmälas

Polisen har haft en patrull på platsen men enligt Christer Nordström har man inte upprättat någon anmälan.

– Vi tittar på om det går att göra en anmälan om detta. Bilden har jag skickat till vår kriminalunderrättelsetjänst.

Finns det anledning att tro att något av det här är sant?

– Jag kan inte utesluta det. Att det finns ligor i olika former kan det finnas anledning att tro, men om detta är sant kan jag inte uttala mig om.

Enligt Metro har lappen tagits ned. Butikschefen Robert Börjesson på Ica i Sävja säger att lappen sattes upp på deras anslagstavla av en okänd person, men att den nu är borttagen. Han kan varken kommentera om butiken är särskilt inkomstbringande, eller om de har ovanligt många ”godtrogna och givmilda kunder”.

– Helt enkelt för att jag inte vet det, säger han till Metro.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: