Nyheter

Fullt abortkrig i Texas

Av: 

Andreas Söderlund

NYHETER

Urin, tamponger och avföring beslagtogs

Inte ens incestoffer undantas från Texas nya abortlag.

Republikanerna lyckades få sin vilja igenom när lagen klubbades igenom i dag.

Nu är abortkriget ett faktum i Texas, skriver AP.

Aborter förbjuds från och med den tjugonde graviditetsveckan. Stränga krav på abortklinikerna gör att 37 av 42 abortkliniker förväntas stänga.

Demokraterna försökte in i det sista införa undantag för våldtäkts- och incestoffer men repubikanerna röstade emot.

Demokraterna går till rätten

– Vi kommer att gå till rätten med det här. Det lovar jag, sa den demokratiska senatorn Royce West efter omröstningen och höjde sin högra hand i luften.

– Tiotusentals invånare i Texas kommer inte att kunna åka, ibland hundratals amerikanska mil, till närmsta klinik. Vi tar våldtäkts- och incestoffers sista chanser att få tillbaka sina liv ifrån dem, sa den demokratiska senatorn Wendy Davis som tidigare i sommar blev världsberömd då hon sköt fram lagändringen genom att hålla ett tio timmar långt filibustertal i senaten.

Urin och avföring beslagtogs

Abortmotståndarna i USA gläds åt förslaget.

Men långt ifrån alla är nöjda.

Under debatten beslagtog säkerhetsvakterna burkar med både urin och avföring från demonstranterna. Till och med tamponger togs ifrån dem eftersom säkherhetsvakterna var rädda att de skulle kunna användas som projektiler, skriver The Guardian. Vapen, som normalt sett är tillåtet, fick däremot bäras.

Att abortklinikerna stänger innebär inte bara att det blir svårare att göra abort. Demokraterna oroar sig för att det nu bli färre möjligheter till sexualrådgivning och kontroller av könssjukdomar.

Inom de närmsta dagarna förväntas Texas republikanska guvernör Rick Perry att skriva under lagförslaget.

– I dag tog myndigheterna i Texas det sista steget i vår historiska kamp för att skydda liv, sa han efter att lagen klubbats igenom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert: