Spionerar genom apparna på telefonen

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP
Informationen som samlas in från mobiltelefonerna handlar om var användaren befinner sig, politiska ställningstaganden och sexuella preferenser.

Amerikansk och brittisk underrättelsetjänst samlar in personlig information genom telefon-appar som Angry Birds och Facebook.

Bland annat har spionorganisationerna fått tag i upplysningar om användares sexuella preferenser.

Uppgifterna är det senaste avslöjandet som härstammar från visselblåsaren Edward Snowden.

Amerikanska underrättelseorganisationen NSA och dess brittiska motpart har gett sig in i djungeln av appar som används på smarta mobiltelefoner. Det uppger New York Times, The Guardian och nättidningen ProPublica som refererar till hemligstämplade dokument släppta av Edward Snowden.

Avslöjar sexuella preferenser

Enligt uppgifterna ses appar av underrättelseorganisationerna som ett värdefullt redskap för att samla in information om användarna. Sedan 2007 ska NSA och brittiska GCHQ har samarbetat kring insamling och lagring av information.

Det är oklart hur mycket information som spionorganisationerna lyckats samla in men flera av dokumenten antyder att det handlar om stora mängder. Informationen ska handla om uppgifter som telefonmodell, skärmstorlek, ålder, kön och var användaren befinner sig. Men också mer känsliga uppgifter som politiska ställningstaganden och sexuella preferenser ska fångats upp av organisationerna. Enligt The Guardian ska en app till och med ha registrerat om användaren är en swinger eller inte.

Samlade in för mycket

De smarta mobiltelefonerna innehåller detaljerad information om användarmönster, var användaren befunnit sig och vilka hemsidor som besökts. Enligt ett hemligt dokument från 2010 har spionorganisationerna 2010 klagat på att man samlat in så mycket "cookies", användarens digitala spår, att organisationernas datorer hade problem med att lagra all information.

Enligt The Guardian ska organisationerna inte ha ägnat sig åt att hacka sig in på enskilda telefoner. I stället ska NSA och GCHQ ha fångat upp informationen som skickats ut från apparna genom sina avancerade massövervakningssystem som trålar igenom fiberkablar och internationella mobilnätverk.

Flera populära appar

Appar som uppges vara föremål för spionorganisationernas intresse är sociala medier-apparna Facebook, Flickr, Linkedin, Twitter samt det populära spelet Angry Birds. Särskilt intressant verkar kart-appen Google Maps vara för organisationerna. "Vem som helst som använder Google Maps på en smartphone stödjer GCHQ", skriver den brittiska organisationen i en rapport från 2008, uppger New York Times.

Publicerad: