Nyheter

MP: Fel att slänga ut romerna – erbjud fler sovplatser i stället

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

”Antalet kan fördubblas omgående”

De hemlösa romerna i Högdalen ska avhysas från kommunens mark.

Helt fel – erbjud fler sängplatser i stället, tycker Miljöpartiet.

– Antalet kan fördubblas omgående. Det handlar bara om politisk vilja, säger Stefan Nilsson, gruppledare i Stockholm.

I Högdalen i södra Stockholm lever uppemot 170 hemlösa EU-migranter i kåkstäder utan el och rinnande vatten.

Men nu ska de avhysas.

– Vi kan inte tillåta att människor lever i sådan här misär, säger Stockholms socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Stefan Nilsson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholm, tycker att avhysning är helt fel väg att gå.

– Vi anser inte att det är en lösning att avhysa romerna från det här lägret. Staden behöver göra mer, till exempel erbjuda fler tillfälliga boendeplatser.

Lottar ut platser

För två veckor sedan lade han själv en skrivelse i kommunstyrelsen i vilken han föreslog att de 64 platserna i projektet Vinternatt åtminstone ska fördubblas omgående.

– Där kan hemlösa EU-migranter i Stockholm sova över för en tia. Men kapaciteten måste utökas – eftersom det oftast är fullt brukar de lotta ut de sista platserna. En del av dem som bor i Högdalen har sannolikt råkat ut för detta.

Enligt Stefan Nilsson skulle en fördubbling av kapaciteten troligen kosta någonstans mellan två och tre miljoner kronor.

– För Stockholm, med en budget på 40 miljarder, handlar det inte om kostnaden, utan bara om politisk vilja. Men Anna König Jerlmyr har sagt att hon är emot detta.

Stefan Nilsson föreslår även att staden bör utreda en tak över huvud-garanti som gäller på samma villkor för alla EU-medborgare.

– Ingen ska behöva frysa ihjäl i Stockholm, oavsett om man bor här permanent eller inte.

Impopulär minoritet

Långsiktigt är det dock EU och de hemlösa migranternas hemländer som bär ansvaret för att problemet får en lösning, anser Stefan Nilsson i likhet med sin politiska kolleger i Alliansen. Stockholm och Sverige borde dock göra mer för att frågan ska drivas hårdare.

– Sverige och andra EU-länder måste trycka på om att de EU-medel som anvisats för romer i framför allt Rumänien verkligen används till dem. Hittills har den största delen av de anvisade pengarna inte använts till det, förmodligen för att det inte är något man vinner väljare på i Rumänien. Det här är ju en impopulär minoritet.

”MP håller inte löften”

Enligt socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) har Stockholms stad på ett år ökat Vinternatts sovplatser från 44 till 64. I Miljöpartiets budget för 2014 satsas det dock över huvud taget inte på några fler platser, säger hon.

”Jag kan notera att Stefan Nilsson och Miljöpartiet ofta är ute i media och lovar saker, men att de inte backar upp löftena med resurser”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Angående en eventuell tak över huvud-garanti för alla skriver hon:

”Vill MP införa en garanti får de gärna börja där de själva har majoritet och där det finns många tiggare, som i Göteborg och Malmö.”

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: