Aftonbladet avslöjar: ”SD lurade till sig miljonbidrag”

Avhoppade SD-toppen: Så fick partiet bidrag för ett påhittat förbund

Sverigedemokraterna sökte – och fick – miljonbidrag för ett kvinnoförbund som inte fanns.

Det uppger SD:s förre kanslichef, Daniel Assai.

Aftonbladet kan i dag avslöja en rad dokument och mejl som visar hur partiet gjorde allt för att komma över pengarna.

– Vi hade en väl utarbetad strategi. Jimmie Åkesson skrev själv under ansökan, säger Assai.

Den 13 oktober 2010, en knapp månad efter Sverige­demokraternas valsuccé, hölls ett hemligt möte på Jimmie Åkesson nya kontor på riksdagen. Förutom partiledaren deltog dåvarande ekonomichefen Per Björklund och den tillförordnade kanslichefen Daniel Assai.

Det var ett snabbt till­kallat möte för att ta fram en strategi för hur partiet skulle komma över en dryg miljon skattekronor till partikassan genom att ansöka om pengar för ett kvinnoförbund hos riksdagens partibidragsnämnd. Totalt rörde det sig om en summa på totalt 1 418 050 kronor.

Problemet var att Sverige­demokraterna vid den här tidpunkten inte hade något kvinnoförbund.

 – Men vår ekonomi var i botten efter valrörelsen och här fanns ett sätt att få in mera pengar snabbt, ­säger Daniel Assai, som i dag har lämnat alla uppdrag inom SD.

Strök över med Tippex

Han har valt att berätta om hur kvinnoförbundet skapades eftersom han inte anser att den sanna bilden har kommit fram.

– Jag kallades till Åkessons kontor för att vara med och rädda situationen.

Per Björklund hade redan tidigare skickat in en ansökan om bidrag. Där skrev han att pengarna skulle gå till SD-kvinnors nätverk – men då hade pengarna hamnat utanför partiledningens kontroll.

När bidragsnämnden bad om kompletteringar i ansökan passade Åkesson, Assai och Björklund på att ändra i ansökningshandlingarna.

Med Tippex strök de över ”SD-kvinnors nätverk” i ansökan och skrev i stället ”Sverigedemokraternas Kvinnoförbund”. Men något sådant existerade inte.

– Partiet ville bara komma åt de här pengarna. Vi kryssade i att kvinnoförbundet var en sammanslutning som finns inom partiet, säger Daniel Assai.

Det blev hans uppgift att snabbt sätta ihop en programförklaring för det icke existerande kvinnoförbundet. Handlingen skickades till bidragsnämnden och undertecknades av riksdagsledamoten Carina Herrstedt.

– Jag minns att Carina reagerade med kommentaren: ”Jag vet inte vad jag skriver på, men om huvuden rullar nu så hoppas jag att det inte blir mitt”, säger Assai.

”Det var bara påhitt”

Partibidragsnämnden krävde också att få se kvinno­förbundets stadgar och frågade vilket ”organ” som godkänt dem.

I ett brev, skrivet den 17 november 2010, ber Carina Herrstedt om ursäkt för att de tidigare ansökningarna varit bristfälliga och försäkrar att de stadgar som kvinnoförbundet lämnat in antogs på ett föregående årsmöte.

Men på sin egen hemsida skriver kvinnoförbundet att det första årsmötet hölls i maj 2011, alltså ett halvår senare.

– Det var bara påhitt. Men för säkerhets skull skrev vi ihop ett fejkat protokoll från ett årsmöte och ett styrelsemöte som skulle ha ägt rum redan i augusti, säger ­Daniel Assai.

Protokollen skrevs under av Carina Herrstedt, Jimmie Åkessons sambo Louise ­Erixon och sekreteraren Alexandra Brunell.

Enligt partibidragsnämndens sekreterare och jurist, Feryal Mentes, är det inte tillåtet för partier att söka bidrag för ett kvinnoförbund som inte existerar.

– Man ska kunna ge in årsredovisningar och annat som visar att man är en organisation som existerar.

Men kan man få bidrag för en organisation som inte existerar, men man säger att man tänker starta den?

– Nej, det går inte att söka pengar i förväg utan det måste finnas på plats så att man kan redovisa då att det finns personer som finns i den här organisationen.

Enligt Daniel Assai, som tidigare var en av Jimmie Åkessons närmaste med­arbetare, var det väldigt viktigt att bidragspengarna som skulle gå till kvinnoförbundet betalades ut till parti­kassan så att de kunde flyttas över dit de bäst behövdes.

Lång mejlväxling

Aftonbladet har tagit del av en rad interna mejl inom Sverigedemokraterna som avslöjar spelet bakom kvinnoförbundet och det åtråvärda miljonstödet.

Av mejlen framgår att de inblandade såg flera hot mot strategin. Ett av dem var nuvarande SD-riksdagsledamoten Anna Hagwall som länge hade kämpat för att organisera ett riktigt kvinnoförbund. Den 21 oktober skrev ekonomi­chefen Per Björklund:

”Ni får kontakta Anna och informera henne om vad vi måste göra för att få ut det statliga stödet”.

Gabriella Hedarv som då jobbade på kansliet svarade:

”Jag och Louise (Erixon, reds anm) håller på att skissa på en styrelse som vi tror ska funka och inte kommer att sätta käppar i hjulet varken för verksamheten eller för att flytta partistödet dit det bäst behövs.”

En plan utarbetades för att få bort Anna Hagwall.

Gabriella Hedarv skrev:

”Sanningen är ju att vi inte vill eller kan ha Anna i styrelsen då hon förmodligen kommer att obstruera och tjafsa om både pengarna och verksamheten.”

Fick bidrag i december

Den 13 juni 2011 publicerades ett mejl som Anna Hagwall skrivit till partisekreterare Björn Söder på debattören och tidigare SD-medlemmen Camilla Rågfors blogg. I mejlet gick hon till attack mot partiet och skrev att det var dags för alla att få veta hur ”skandalöst SD Kvinnors förbund bildats”. Hagwall beskrev hur partitoppen varit högst ointresserade av ett kvinnoförbund – fram tills de fick kännedom om miljonbidraget. ”Efter partiets riksdagsinträde ändrades inställningen till ett kvinnoförbund för nu fanns det möjlighet att få statligt stöd. Helt plötsligt var vi lika föraktfulla mot skattebetalarnas pengar som andra organisationer vi kritiserat för slösaktighet tidigare”, skrev hon och fortsatte:

”Sveriges nyaste kvinnoförbund, Sverigedemokraternas Kvinnoförbund, tillkom efter en kupp.”

Sverigedemokraterna fick miljonbidraget i december 2010.

Men av mejlkonversationerna framgår tydligt att någon verksamhet inte existerade förrän långt senare.

Det första årsmötet hölls på riksdagen den 8 maj 2011, sju månader efter att Jimmie Åkesson undertecknade ansökan.

Aftonbladet har sökt ­Anna Hagwall.

Publisert: