Förvirring om MP-förslag om näthat

Åsa Romson (MP).
Åsa Romson (MP).

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson skapade förvirring med ett uttalande i Ekot i morse. Hon sade där apropå ett förslag från partiet om åtgärder mot näthat: "Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym".

Hård kritik i sociala medier

Men efter hård kritik i sociala medier på morgonen skriver nu partiet på sitt twitterkonto: "Vi ber om ursäkt för otydligheterna i vårt paket med förslag mot näthat. Vi publicerar ett utförligt förtydligande så snart som möjligt."

Vad MP egentligen säger sig vilja är att göra ett tillägg till den nuvarande lagen, som tvingar den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla att plocka bort inlägg om de strider mot lagen om hets mot folkgrupp. MP vill att även inlägg som innebär förtal ska plockas bort.

Beklagar hur hon uttryckte sig

Miljöpartiets Åsa Romson beklagar nu hur hon uttryckte sig i intervjun i Sveriges Radio.

– Det var en olycklig formulering. Det är inte vårt förslag att ta bort alla anonyma bloggare, säger hon till TT.

”Vill bevara friheten på nätet”

Vad MP vill, är i stället att den nuvarande lagen utökas med krav på att ta bort inlägg som utgör förtal. I dag reglerar lagen hets mot folkgrupp.

– Vi ser ett ökat behov av ansvarstagande för den som gör uttalanden på nätet, men vi är medvetna om svårigheterna att reglera på nätet. Vi vill naturligtvis bevara friheten på nätet, säger Romson.

– Det var ett olyckligt uttalande som fick det att låta som att vi vill registrera alla bloggare. Det vill vi inte, säger hon.

TT

Publisert: