S föreslår sänkt pensionärsskatt

Partiets förslag ger 50 kronor mer i plånboken

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna föreslår i sin vårbudget sänkt skatt för pensionärer från och med nästa år.

Ett förslag som togs fram redan för två år sedan.

De som tjänar över 60 000 kronor – får betala sänkningen, enligt Expressen.

Mitt under påskhelgen slår Socialdemokraterna till med en till nyhet ur sin vårbudgetmotion. I Expressen sträcker S ut hackan och lovar sänkt pensionärskatt med 1,5 miljarder kronor med start nästa år.

– Det är fel att pensionärer betalar högre skatt än vanliga löntagare, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson till tidningen till Expressen.

Gammalt skatteförslag

Men faktum är att S lovade sänkt skatt redan vid förra valet, 2010. Sedan fick S-profilen Leif Pagrotsky i uppdrag att se över skattesystemet och kom fram till samma sak. Redan för två år avslöjade huvuddragen i Socialdemokraternas framtida skattepolitik. Där fanns också sänkt skatt för pensionärer. Förslaget fanns även med i partiets höstbudget.

Alliansen har under sin tid vid makten sänkt pensionärsskatten fem gånger med sammanlagt 14 miljarder kronor.

S gör nu även denna gång pensionärsskatten till en valfråga. Denna gång under parollen "från miljonärer till pensionärer". Pensionärernas skattesänkning ska nämligen finansieras genom att höja skatten för de personer som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden.

Vill minska skatteklyfta

Skattesänkningen väntas ge i ett första steg 50 kronor mer i plånboken i månaden i genomsnitt.

Partiet vill nämligen minska skatteklyftan mellan pensionärsinkomster och förvarsinkomster. Enligt Skattebetalarnas förening skulle det kosta omkring åtta miljarder.

Andersson tror inte att det går att genomföra helt ut under den kommande mandatperioden, om partiet vinner valet.

– Det är vår ambition. Men det får vi naturligtvis göra i den takt som vi har möjlighet att hitta utrymme för det, säger hon.

Flera skatter kan höjas

Socialdemokraterna har sedan tidigare lanserat sin nya slogan "Ett bättre Sverige. För alla." Den ska finnas med under hela valåret.

– Den pekar ut vår politik och vår riktning. Där vår politik också kräver att man samarbetar i samhället och att alla är med och gör det, sa Carin Jämtin, partisekreterare (S), till Aftonbladet i förra veckan.

I övrigt har S sedan tidigare mest presenterar finansieringen av sina budgetförslag i vårbudgeten – skattehöjningar. S skattehöjningar kostar 22,5 miljarder mer än regeringens. Drygt 20 av dem tas från de höjda avgifterna på unga och höjd krogmoms – allt för att nå överskottsmålet i budgeten.

Publisert: