Nelson Mandela död

JEFFREYS BAY/STOCKHOLM. Nelson Mandela är död.

Han blev 95 år gammal.

– Vår nation har förlorat sin störste son. Vårt folk har förlorat en fadersgestalt, säger Jacob Zuma, Sydafrikas president.

Sydafrikas nuvarande president Jacob Zuma talade på torsdagskvällen till nation.

I det tv-sända talet tvingades han meddela att frihetskämpen Nelson Mandela avlidet 95 år gammal.

– Vår nation har förlorat sin störste son. Vårt folk har förlorat en fadersgestalt, sa en djupt tagen Jacob Zuma.

– Nu har han fått vila. Nu har han fått frid.

Reaktionerna här i Sydafrika blev enorma när det blev känt att antiapartheidkämpen Nelson Mandela gått bort.

Drygt 50 miljoner sydafrikaner sörjer nu sin landsfader som ledde landet mot demokrati efter 27 år i fängelse.

– Hans outröttliga kamp för frihet förtjänar respekt från världen över, säger Zuma.

Kämpade med sin hälsa

Presidenten sa att Nelson Mandela dog fridfullt i sitt hem och att han nu kommer att få en statsbegravning. Han beordrade alla flaggor i landet att hänga på halv stång fram till begravningen.

– Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika, säger Zuma.

Den tidigare presidenten har kämpat med allvarliga hälsoproblem sedan en längre tid. För närmare ett halvår sedan drabbades han av lunginflammation som ledde till otaliga sjukhusvistelser.

Obama: Han var en förebild

Mot slutet drog han sig tillbaka till sitt barndomshem där han fick som mest frid.

Efter dödsbudet uttalade sig en lång rad världsledare.

– Ett fantastiskt ljus har slocknat, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron i en kommentar, enligt AFP.

Barack Obama beskriver Nelson Mandela som en stor förebild.

– Jag kan inte fullt ut föreställa mig mitt eget liv utan den förebild som Mandela var, säger Barack Obama när han talade inför pressen i kväll.

Han fortsätter:

– Mandela åstadkom mer än man kan begära av någon man och i dag har han återvänt hem. Vi har förlorat en av de mest inflytelserika och i grunden goda människor som någon kommer att tillbringa tid med.

En av de största

Nelson Mandela är utan tvekan en landsfader, det mesta i Sydafrika bär hans namn: gator, broar, stadsdelar, byggnader, festivaler – här utanför Port Elizabeth heter hela det jättelika kustområdet Nelson Mandela Bay.

Sannolikt är han en av de största personligheter som världen har upplevt. Och konsekvenserna av hans död är nu omöjliga att överblicka.

För den svarta befolkning i Sydafrika är han mannen som gav dem rättigheter i ett delat land. I kåkstäderna byggs i dag tegelhus som bär hans namn – Mandelahus – och ska ersätta dåligt byggda träskjul.

– Jag gråter i kväll. Mandelas död berör mig djupt. Jag vet inte hur vi ska kunna leva vidare utan honom, säger en granne här i Jeffreys Bay.

Vaknar till ett nytt liv

En stor fråga i landet har varit vad som ska hända den dag Nelson Mandela dör. Kommer hans fredliga anda att leva vidare? Eller blir det upplopp och kaos?

Han har under hela sitt liv manat till lugn och har förenat landets svarta och vita befolkning Han har med sitt vänliga leende och sina noga övervägda ord förenat ett splittrat folk. Framförallt har han varit en älskad man, en man av folket.

När sydafrikanerna vaknar i dag är det till en ny situation, ett nytt liv och en ny framtid. De vaknar till ett liv utan Nelson Mandela.

Ingenting kommer någonsin att bli sig likt i det här landet.

Publisert: