Två män överbord utanför Ystad

1 av 3 | Foto: Foto: SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPET
NYHETER

Två män har fallit överbord från ett lastfartyg utanför Ystad, skriver Ystads allehanda.

Klockan 15.40 avslutades sökandet utan resultat.

– De ska inte ha flytväst eller överlevnadsdräkt , säger Björn Wrandel, stabsmedlem på Sjö- och flyledningscentralen, till tidningen.

Stax efter klockan halv nio imorse larmades sjöräddningen och kustbevakningen utanför Ystads kust.

Två personer har enligt uppgifter från kustbevakningen fallit överbord från ett holländskt lastfartyg.

Ett stort sökpådrag med flera enheter inleddes för att finna männen.

Bland annat deltog flyg från kustbevakningen och två helikoptrar i sökandet. Utöver detta deltog även lotsbåtar och handelsfartyg som är på väg till platsen för att understödja med hjälp.

– De ska inte ha flytväst eller överlevnadsdräkt på sig. De har mörka overaller. Det är grov sjö och det blåser 15-20 meter per sekund. Vattnet håller cirka åtta grader, säger Björn Wrandel stabsmedlem på Sjö- och flyledningscentralen, till Ystads allehanda.

På torsdagseftermiddagen meddelade Sjöfartsverket att sökandet efter de två männen avslutades klockan 15.40. En bedömning gjordes då att det saknades förutsättningar för att hitta personerna vid liv.

Räddninginsats i full gång

Förhållandena på plats beskrivs som mycket svåra.

Sjöräddningscentralen fick larm om det inträffade från det holländska fartyget vid halv nio-tiden tidigare idag. Redan vid nio-tiden hade den första helikoptern nått olycksplatsen.

Fartyget befinner sig cirka 14 sjömil söder om Ystad.

Räddningsinsatserna är i full gång men än så länge har man inte kunnat hitta någon av de två männen.

– Oddsen är tyvärr inte så jättebra. Själva räddningsinsatsen har fungerat bra än så länge. Det har kommit igång fort men förhållandena är väldigt svåra och vi har inte rönt någon som helst framgång, säger Birger Knutsson, driftchef på sjö- och räddningscentralen.

"Hoppas hålla på tills vi hittar dem"

Enligt Birger Knutsson kommer räddningsarbetet att pågå så länge det kan men att det tyvärr finns begränsningar för hur länge.

– Området är väldigt begränsat eftersom man visste var de föll i så det är ju positivt. Men dessvärre kan vi inte leta allt för länge heller. Vi hoppas gärna att vi kan hålla på tills vi hittar dem men till slut kommer man till ett läge när man inte kan leta längre, säger Birger Knutsson och fortsätter:

– Vi kommer att leta så pass länge att vi kan motivera enheterna där ute att fortsätta sitt sök.

Problemet för de två männen är att de är mörkklädda vilket försvårar sökarbetet. De saknar även flytväst och risken att drunkna utgör därför den största risken för dem. I vattnets temperatur kan de rent teoretiskt klara sig mellan tio och femton timmar enligt Birger Knutsson.