Svensk hjälp till Balkan

avEric Tagesson, Ulrica Andersson

NYHETER

Läget på flera håll på översvämningsdrabbade Balkan, där dödssiffran stigit till 44 personer, är akut.

Nu skickar Sverige katastrofhjälp.

– Det är en oerhörd situation för alla ansvariga myndigheter som hamnar i den här typen av läge, säger Sofia Albrechtsson vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ihållande skyfall har lett till omfattande översvämningar i Serbien och Bosnien-Herzegovina. På söndagen hade dödssiffran stigit till 44 personer, enligt TT.

Nu hjälper Sverige till genom att finansiera en donation av pumpar med hög kapacitet, till en kostnad av omkring 170 000 kronor. Det uppger svenska ambassaden i Belgrad på sin hemsida.

Redan i går skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en expert för att bedöma hjälpbehovet, och i dag åker en svensk insatschef ner till Bosnien-Herzegovina.

De är en del av varsitt team för koordinations- och behovsbedömning, som skickats genom EU:s civilskyddssamarbete.

– I teamet som har åkt till Serbien har vi med en expert som är analytiker och kan behovsbedömning vid den här typen av katastrofsituationer. Teamet som är på väg till Bosnien-Herzegovina leds av en insatschef från Sverige, säger Sofia Albrechtsson, biträdande chef för enheten för omvärld och beredskap på MSB.

”De resurser man har räcker inte till”

Nu håller teamet i Serbien på att diskutera med de lokala myndigheterna kring hur arbetet ska läggas upp under de kommande dagarna.

– Deras uppdrag är att skapa en lägesbild av situationen, vad det finns för akuta hjälpbehov som EU:s medlemsstater kan hjälpa till med, säger Sofia Albrechtsson.

För de lokala myndigheterna i de drabbade länderna är situationen tuff.

– De resurser man har räcker inte till. Det är en ansträngd situation där vi är angelägna om att stötta med det vi kan, säger Sofia Albrechtsson.

Dödssiffran kan stiga

Minst 44 personer har dödats i översvämningarna som drabbat Bosnien och Serbien, enligt TT. Siffran befaras stiga.

I serbiska staden Obrenovac har tolv kroppar hittats hittills, varav en person har dött av naturliga orsaker. Det uppger landets premiärminister Aleksandar Vucic enligt InSerbia.

Kraftverket Nikola Tesla som finns i den nästan helt evakuerade staden levererar elektricitet till omkring halva Serbien. Om det slutar fungera kommer det att krävas stora summor pengar att lösa situationen. Enligt TT har det redan minskat sin produktion med 40 procent.

Floden Sava som hotar kraftverket fortsätter att stiga samtidigt som översvämningarna har lugnat sig på andra håll. Att rädda det är av högsta prioritet.

Tusentals har evakuerats och flera städer hotas fortfarande av de stigande floderna. Bara i Bosnien har 19 personer dött, nio av dem hittades i dag när vattnet sjönk något i staden Doboj, skriver TT.

Regnet är, enligt militären, det kraftigaste på 120 år. Runt 2 000 jordskred har inträffat runt om på Balkan under söndagen till följd av översvämningarna, enligt AP.

Två försvunna i Kroatien

Katastrofen är inne på sin fjärde dag och även om det börjar lugna ner sig är faran inte över.

Under de kommande två dagarna kvarstår hotet om vidare översvämning.

– Slutet på det här är inte nära, men vi har mer hopp än vad vi hade i går, säger Aleksandar Vucic enligt InSerbia.

Floden Sava bröt igenom säkerhetsvallar i Kroatien på lördagseftermiddagen vilket har lett till att flera städer nära gränsen till Bosnien-Herzegovina har översvämmats.

Mer än 1 250 personer evakuerades på söndagsmorgonen från Zupanija och Gunja.

När Rajevo Selo evakuerades försvann två personer, rapporterar InSerbia.

De enorma vattenmassorna drar med sig allt i sin väg – bilar, bussar, vägar, broar och hus. Förstörelsen är enorm. Flera städer hotas fortfarande av de stigande floderna, skriver TT.