SD i öppet bråk med sitt ungdomsförbund

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund har tidigare legat i luven på varandra.

Nu sågar SD-toppen Richard Jomshof SDU:s idéprogram och vice riksdagsgruppledaren Mattias Karlsson undrar sarkastiskt om ungdomsförbundet ”förespråkar demokrati eller ej”.

– Det kom efter att vi klubbat igenom programmet och kom som en överraskning för mig och övriga SDU, säger ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund har tidigare riktat hård kritik mot moderpartiet som svarade med att ge förbundets ordförande Gustav Kasselstrand sparken som politisk sekreterare i partiets riksdagsgrupp.

När ungdomsförbundet i helgen haft kongress har SD fortsatt att gå hårt åt SDU, skriver Nyheter24.

Nu riktar man hård kritik mot det idéprogram som SDU röstat igenom under kongressen.

SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof kallar programmet för ”ytligt, bristfälligt och otydlig”.

Syrligt inlägg

Även Mattias Karlsson, vice gruppledare för SD:s riksdagsgrupp skickar en känga:

”Någon av SDU:s kongressdeltagare som har lusta att redogöra för tankegångarna kring beslutet att anta ett principprogram där socialkonservatismen inte nämns och där en närmare definition av förbundets syn på svenskhet/nationstillhörighet saknas? Är genuint nyfiken”, skriver han på Facebook enligt Nyheter24.

Under söndagen skrev Karlsson ytterligare ett syrligt inlägg riktat mot SDU:

”En ytterligare fråga till ombuden på SDU:s kongress, när jag ändå håller på och stillar min nyfikenhet, – I förslaget till principprogram, som presenterades på förbundet hemsida, kan jag inte hitta några skrivningar som klargör huruvida SDU förespråkar demokrati eller ej. Jag antar att detta förbiseende korrigerades innan ni antog programmet?”

SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand blev förvånad när han fick höra talas om kritiken. Nu vill han att SD:s och SDU:s ledning träffas.

– Nu när de verkar ha synpunkter på idéprogrammet vill jag passa på att bjuda in till ett gemensamt möte där vi kan föra dialog och reda ut eventuella oklarheter om de skulle finnas.

”Har missförstått”

Kasselstrand har svårt att förstå SD-ledningens missnöje.

– Det är självklart för alla människor som läser programmet och vet vilka SDU är att vi står för demokrati. Det är olyckligt om Mattias verkar ha missförstått något för det är en tolkning som absolut är felaktig, säger Kasselstrand.

Tidigare i veckan kunde magasinet Expo visa att SD är enda partiet som inte ger ungdomsförbundet ekonomiskt stöd, något Gustav Kasselstrand skulle vilja se förändring på.

– Ja, om moderpartiet skulle vilja ge oss bidrag skulle vi självfallet tacka ja. Men det är moderpartiet som till syvende och sist måste bestämma om de vill skänka något.

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof som svarar att han inte vill kommentera sin kritik mot SDU:s idéprogram. Mattias Karlsson har inte gått att nå.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN