De bjöds på kakor från Lilla Essingen

Foto: Tre små kakor till presidenten.

avJosefin Westin

NYHETER

Till kaffet fick president Barack Obama och hans personal var sitt fat med tre småkakor.

Bakverken kom från ett bageri i centrala Stockholm.

– Vi valde ut våra favoriter, säger konditorn Conrad Tyrsén.

På den vita linneduken i Rosenbads gästmatsal bjöds statsminister Fredrik Reinfeldt och president Barack Obama på ett riktigt kafferep.

Intill kaffekoppen hade de varsin assiett med tre småkakor.

Bakom godsakerna står Konditori Dessert & choklad på Lilla Essingen i Stockholm.

– Rosenbad ville ha småkakor till mötet som inte kladdar. Man ska kunna ta en kaka utan att det blir kladd på fingrarna. Vi fick välja vilka sorter, säger konditorn och delägaren Conrad Tyrsén.

Experten: ”Utsökt val”

Valet föll på chockladsnittar, drömmar och en cookie med dinkel och tranbär. De hade även bakat en syltkaka men den blev petad i sista stund.

– Det har tre olika former, smaker och utseende. Vi tog våra favoriter helt enkelt.

Birgitta Rasmusson, domare i tv-programmet "Hela Sverige bakar" och författare till boken "Sju sorters kakor" hyllar valet.

– Det är vansinnigt roligt att Rosenbad ställt fram småkakor. Det hade kunnat bli cupcakes. Nu när det är så trendigt med småkakor i Sverige så kunde det inte passa bättre. Det var ett utsökt val och en god representation för Sverige, säger hon.

Ta kakan i en tugga

Konditoriet har medvetet sett till att småkakor ska vara just små.

– Hela tanken är sju sorters kakor som våra far- och morföräldrar har gjort. Vi utgår från samma smaker som fanns då fast vi gör det som en konditor och håller det smått. Vi tycker att man ska ta kakan i en tugga, säger Conrad Tyrsén.

Dessert & choklad har haft flera hedersuppdrag under det senaste året. Konditoriet bakade prinsessan Madeleines bröllopstårta och desserten till nobelmiddagen förra året.

Och nu kan det skriva upp USA:s president på sitt CV.

– Det är kul, men egentligen är det inte så stort skillnad att baka åt Barack Obama när till våra stamkunder.

ARTIKELN HANDLAR OM