Nyheter

20-åring dog när mobilen exploderade

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Hade telefonen i bröstfickan

En man i 20-årsåldern ska ha dödats när hans mobiltelefon exploderade. Olyckan ägde rum i en dataaffär i staden Guangzhou i Kina, skriver Times Online.

Mannen som jobbade i affären laddade mobilen och tog upp den för att stoppa den i bröstfickan när den exploderade. Den kraftiga explosionen tros ha skadat hans halspulsåder.

Dödsfallet ägde rum i fredags. En kvinnlig kollega var vittne till olyckan. Hon hörde en högljudd smäll, sedan såg hon mannen ligga livlös på marken.

Ännu vet man inte vilket märke det var på mobilen eller vilken typ av batteri som satt i den. En teori är att antingen mobilen eller batteriet – eller båda – var piratkopior.

Kortslutning i batteriet

Det händer då och då att mobiltelefoner fattar eld – anledningen är att det blir kortslutning i litiumbatterierna som sitter i.

– Oftast sker olyckorna med piratkopierade batterier. Har man otur kan man skada sig rejält, säger Aftonbladets Mobilexpert Peter Pettersson.

En gång tidigare har det rapporterats om ett en person dödats av en mobilexplosion, det var en sydkorean som dog i november 2007. Dödsfallet visade sig dock i efterhand vara orsakat av något annat.

"Använd bara original"

Peter Pettersson menar att det är viktigt att sköta både batteri och laddare för att ha en säker mobil.

– Se till att ladda ur batteriet ordentligt ibland och att batteriets och laddarens kontaktytor är hela.

Är batteriet trasigt eller gammalt – kontrollera det i en butik.

– Köp alltid originalbatteri om du ska köpa nytt, säger Peter Pettersson.

Dessutom ska man se upp med vädret när man använder mobilen.

– Undvik att använda telefonen i regn eller när det är extremt varmt eller kallt. Plus 30 grader, eller minus 15 grader kan skada mobilen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: