Nyheter

Barn brännskadades vid operation

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

”Barnen mår bra. Och föräldrarna är förstås informerade”

Drottning Silvias- barn och ungdomssjukhus har gjort en Lex Maria-anmälan efter att tre spädbarn brännskadats av lampor under operation.

Ett av barnen skadades så svårt att det enligt anmälan kan behöva genomgå hudtransplantation.

– Det har inte varit aktuellt ännu. Barnen mår bra. Och föräldrarna är förstås informerade, säger Ulla Nathorst Westfelt, verksamhetschef på avdelningen för barnnarkos, till Dagens Nyheter.

Enligt anmälan, som är daterad 3 september i år, skadades de tre barnen under operation med hjärtlungmaskin under juli och augusti.

Samtliga operationer varade i flera timmar och under tiden brännskadades barnen, troligen av de operationslampor som fanns i salen.

Två av barnen fick ”endast ilsken hudrodnad kring operationssåret”, medan det tredje barnet fick ”relativt utbredda brännskador på thorax framsida” av andra graden, ”men små grad 3 kan inte uteslutas”, enligt anmälan.

– Efter en renovering av operationslamporna fick de starkare ljus än vad de haft tidigare. Nu har vi satt in ljusreglerare som vi rekommenderar ska ställas in på 70 procents intensitet, säger Ulla Nathorst Westfelt, till DN.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: