Nyheter

Direktörerna sviker Sverige

NYHETER

Svenskt Näringsliv meddelar att de lämnar förhandlingarna om nya förhållningsregler på den svenska arbetsmarknaden. Det blir inget nytt huvudavtal, inga nya regler om konflikter och inga förändringar av anställningstryggheten. Det blir inte heller någon överenskommelse om bättre omställningsstöd eller rehabilitering.

Det är beklagligt, men knappast överraskande. När den svenska arbetsmarknadsmodellen utsätts för tryck från en allt mer internationaliserad ekonomi och den ekonomiska krisen hotar hundratusentals jobb hade ett avtal varit ett styrkebesked från parterna.

Arbetsgivarna har ställt krav som är omöjliga för facket att acceptera. Det har handlat om rätten till konfliktåtgärder. Trots att den svenska arbetsmarknaden tillhör de minst konfliktdrabbade i västvärlden har de fackliga förhandlarna lagt bud som skulle göra strejker ännu lite svårare. Det räckte inte för direktörerna.

Svenskt Näringsliv har dessutom velat luckra upp anställningsskyddet. I praktiken skulle det bli upp till chefen att bestämma vem som får behålla jobbet och vem som får går.

Att till och med den moderatledda regeringen skrivit av anställningsskyddet som ekonomiskt problem spelar ingen roll.

Sämre anställningsskydd är inget de fackliga förhandlarna kunnat gå med på.

LO och PTK har i det längsta hoppats att arbetsgivarnas extrema krav varit förhandlingstaktik och att de till sist ändå skulle vara redo att diskutera.

Nu har vi svaret. Direktörerna på Svenskt Näringsliv är inte beredda att ta ansvar för den svenska modellen. Det bådar inte gott, för Sverige.

IP

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter