Pirat på plats i Bryssel

Piratpartiets Christian Engström är på friarstråt i EU-parlamentet.

Och det är flera partigrupper som drar i honom.

Christian Engström.
Christian Engström.

Grönt, blått eller rött? Den nyvalde EU-parlamentarikern Christian Engström vet ännu inte vilken partigrupp han kommer att tillhöra. Men under de tre dagar han befinner sig i Bryssel har han i vart fall inte behövt böna och be om partiernas uppmärksamhet. De har snarare dragit i honom.

– Vi har visat att det finns sätt att få många, i synnerhet unga människor, att bli intresserade av EU, säger Christian Engström som förklaring till intresset.

Haft flera möten

Han är trots allt bara en av totalt 736 EU-parlamentariker.

Men detta att locka unga väljare ger "cred" i ett parlament som sliter med att få människor att ta sig ur sofforna och gå och rösta.

Hittills har Engström haft möten med De gröna, den liberala gruppen och vänstergruppen. Avgörande för gruppvalet blir vilken som ligger närmast Piratpartiets syn på integritetsfrågor, inte bara på nätet utan också annan lagstiftning som kan inskränka människors rättigheter.

Engström själv tror inte att partiets konsekventa enfrågepolitik verkar avskräckande, tvärtom.

– Vi kan ju tänka oss att rösta med gruppen i alla andra frågor, säger han.

Plats i grupp viktigt

Att tillhöra en grupp är a och o i EU-parlamentet. Det betyder större ekonomiska resurser, bättre tillgång till utskottsplatser, talartid och uppdrag. Kort sagt större chans att påverka.

Men än är Engström inte säker på att få komma med i en grupp. Han kan också bli grupplös och i praktiken utan inflytande.

Klart är dock att partiets andranamn i EU-valet, Amelia Andersdotter, följer med till Bryssel. Till en början som assistent till Engström och senare, om Lissabonfördraget går igenom, som EU-parlamentariker

TT

Publisert: