Svenska soldater i eldstrid i dag

NYHETER

Striden rasade 40 minuter

Mitt under ett patrulluppdrag blev den svensk/finska strykan utsatta för kraftig eldgivning.

Skottlossningen pågick i 40 minuter.

– Vi har inga rapporter om skador, säger Veronica Sandström vakthavande informationschef vid försvaret.

Skottlossningen inträffade 14.30 lokal tid i Afghanistan. En liten grupp bestående av både svenska och finska soldater patrullerade cirka 20 mil från det svenska högkvarteret.

Plötsligt blev de utsatta för kaftig skottlossning. Soldaterna besvarade elden och var i strid under cirka 40 minuter. Under tiden hann de begära förstärkningar, men det är oklart om de nådde fram innan patrullen drog sig tillbaka.

– Vi har inga uppgifter om skador på svenskar eller finländare. Det finns inte heller några rapporter om skadade eller döda moståndare, säger Veronica Sandström.

Aftonbladets reporter på plats, Mattias Carlsson, berättar att svenskarna nu är på väg tillbaka till en bas i de västra delarna av det svenk/finska bevakningsområdet i Afghanistan.

De transporteras i splitterskyddade fordon och håller mycket hög beredskap.

– När man rör sig nattetid i det här området är man mycket försiktig, säger Veronica Sandström.

Exakt vilket uppdrag svenskarna har i området vill försvarsmakten inte gå in på.

Det har gått en vecka sedan de svenska soldaterna senast utsattes för eldöverfall längs huvudvägen väster om Mazar-e-Sharif. Då skickades förstärkningar med stridsfordon till platsen. Också flygunderstöd sattes in. Ingen svensk skadades vid händelsen, men ett av skyttepatrullens fordon havereradeoch måste bärgas från platsen.

Dagens attack mot svenskarna var den fjärde sedan insatsen i Afghanistan inleddes.