Nyheter

Nedlagd utredning mot poliserna i Rosengård

Av: 

Tobias Österberg

Johan Arkert

NYHETER

”Begick varken tjänstefel eller annat brott”

Förundersökningen mot poliserna i Rosengård som uttalat sig rasistiskt läggs ner.

Det beslutade chefsåklagare Kristian Augustsson på Riksenheten för polismål.

– Jag har fått in uppgifter om förhållandena under vilka polismännen yttrade sig, och har helt enkelt funnit att det varken har begåtts något tjänstefel eller annat brott, säger han till TT.

Lade ner utredningen direkt

Chefsåklagare Kristian Augustsson på Riksenheten för polismål i Malmö beslutade i morse att inleda en förundersökning mot de tre polismän som uttalade sig olämpligt under upploppen i Rosengård. Men redan nu på eftermiddagen lade han ner den.

Polischefen anmälde sig själv

Augustsson skickade även en anmälan till Malmös polismästare Ulf Sempert. Polischefen har också polisanmält sig själv för att han inte omedelbart reagerade och ingrep då han fick information om hur poliserna hade uttryckt sig.

Augustssons närmaste kollega, överåklagare Björn Ericson säger att inte heller polischefen misstänks för brott.

"Ingen grund för att misstänka brott"

– Jag fick in en anmälan som byggde på tidningsartiklar och en pro memoria om informationsvägarna inom polisen. Men jag såg ingen grund för att misstänka brott eller att starta en förundersökning, säger överåklagaren till TT.

Organisationen Centrum mot rasism anmäler ärendet till både till diskrimineringsombudsmannen och justitieombudsmannen.

”Det som hänt i Malmö visar på det stora behovet av att granska polisens arbetsmetoder samt en granskning av alla ansvariga”, säger ordföranden Hewan Temesghen i ett pressmeddelande.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter