"Ett till två kilo i veckan är lagom"

NYHETER

Stefan Rössner varnar för hetsbantning

Helen Anderson gick ner 40 kilo på 13 veckor.

Sedan dog hon.

– Hon fick förmodligen hjärtsvikt, säger Stefan Rössner, professor vid överviktsenheten, Karolinska universitetssjukhuset.

Stephan Rössner, professor

Aftonbladet har skrivit om den engelska 26-åriga småbarnsmamman Helen Anderson, som dog efter att ha hetsbantat med en diet bestående av soppor och vatten.

Rättsläkaren Stuart Hamilton säger till tidningen Shields Gazette att han hittat dödliga doser av betahydroxibutyrat, en syra kroppen bildar när den inte får tillräckligt med energi.

Hjärtat gav upp

– Det är en av flera restprodukter som skapas i kroppen när den bränner fett utan kolhydrater. Men jag tror att den här kvinnan dog av en komplikation till följd av den hårda bantningen, exempelvis hjärtrytmrubbning, säger Rössner.

Han säger att när kroppen bildar betahydroxibutyrat luktar man aceton.

– Jag känner det direkt när det kommer in personer som bantar med exempelvis proteinpulver på mottagningen.

Inte hungrig längre

Det farliga med hetsbantning är att "ketonemi" uppstår. Denna ketonemi leder till att hjärnan måste börja användasig av fettnedbrytningsprodukter för sin energiförsörjning och detta ger mättnadskänslor och en viss eufori.

– Det är alltså inte längre jobbigt att banta, eftersom hungerkänslorna dämpas.

Hur bantar man då säkert?

– Jag rekommenderar att man skär bort drygt 600 kalorier om dagen, det motsvarar en till två kilos viktnedgång i veckan. Det är säker och hållbar bantning, säger Stefan Rössner.