Nyheter

”Regeringens agerande är naivt”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Växande ilska hos facket och bland Saabanställda mot regeringens inställning till Saab

Ilskan mot regeringen växer bland de anställda på Saab i Trollhättan.

– En del är frustrerade, andra förbannade, säger verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund till Aftonbladet.

Enligt honom är det regeringen, inte ägaren General Motors, som sätter flest käppar i hjulen i samtalen om Saabs framtid.

Frustration blandad med ilska. Stämningen bland de runt 4 000 Saabanställda i Trollhättan blir mer och mer spänd, enligt verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund.

Alla ställer sig frågan: Varför gör inte regeringen mer för att rädda biljobben i Västsverige?

”Finns ingen normal marknad”

– Jag är konfunderad över regeringens agerande. I december plockade man fram 28 miljarder till bilindustrin. Allt har verkat positivt till för någon vecka sedan. Nu säger man i stället att det här får marknaden sköta på egen hand. Men det finns ju ingen normal marknad, säger Paul Åkerlund.

– Folk upplever det här som oerhört underligt. Det gör jag också.

Saab - en liten del

Paul Åkerlund har själv inte varit med under samtalen mellan GM och regeringen. Men enligt de rapporter han har fått är det regeringen snarare än GM som krånglar.

– Det har varit långa och många samtal. GM har under diskussionens gång sträckt sig längre än vad man inledningsvis gjorde.

Samtidigt har Saab inte gått med vinst på 15 år - är det inte rimligt att regeringen är försiktig med vilket stöd man ger?

– Det handlar om ett antal miljarder. Men vad kostar det i människor och minskad skattekraft om det går helt åt skogen? Saab är bara en liten del i det här. Det handlar också om underleverantörer, tjänstesektorn, kommuner och landsting. Regeringens agerande framstår som naivt, säger Paul Åkerlund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: