Nyheter

Ubåtar utrustade med kärnvapen krockade

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

”Sekunder från total katastrof” – mitt i Atlanten

Den brittiska ubåten HMS Vanguard hade en besättning på 141 man.
Den brittiska ubåten HMS Vanguard hade en besättning på 141 man.

Två kärnvapenbestyckade ubåtar krockade – mitt i Atlanten.

En av dem fick efteråt bogseras in till land.

– Båtarna var bara sekunder från en total katastrof, säger Kate Hudson, talesman för en grupp mot kärnvapen.

Le Triomphant hade vid tillfället en besättning på 111 man.

Det är den brittiska tidningen Daily Mail som avslöjar den spektakulära krocken. Händelsen ska ha ägt rum den 3 eller 4 februari i år när de båda ubåtarna patrullerade i hård sjö i nord-Atlanten.

Den brittiska ubåten HMS Vanguard med en besättning på 141 man och den franska ubåten Le Triomphant med en besättning på 111 är båda utrustade med kärnvapen och drivs också med kärnkraft. Trots avancerade sonarsystem krockade de med varandra.

Enligt the Sun ska HMS Vanguard ha fått bucklor och repor av krocken och fick bogseras in till land. Ingen person ska ha skadats när ubåtarna slog i varandra och inte heller säkerheten runt kärnstridsspetsarna ska ha påverkats.

"En nukleär mardröm"

De brittiska och franska regeringarna menar att det inte är någon fara.

Men det hela hade kunnat sluta illa – och borde aldrig kunnat hända.

Till tidningen The Sun säger en källa i den brittiska marinen att en kärnexplosion vore osannolik men att radioaktivt material hade kunnat läcka ut.

– Antingen avvek någon av ubåtarna från rutten, eller så begicks något annat misstag, men vi vet inte vilket av det än, säger marinanalytikern Richard Cobbold till CNN.

Kate Hudson, ordförande i kärnvapenmotståndsgruppen CND, Campaign for Nuclear Disarmament, beskriver händelsen som en nukleär mardröm och kallar den för den allvarligaste incidenten med atomubåtar sedan ryska Kursk år 2000 sjönk till botten med 118 besättningsmän.

– Båtarna var bara sekunder från en total katastrof. Det kunde ha lett till att enorma mängder strålning och delar från kärnstridsspetsar spritts ut över havsbotten, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: