Nyheter

Blandade reaktioner på förlovningen

NYHETER

Ledarskribenter svala inför bröllop

Många ledarartiklar i svenska tidningar är påtagligt svala inför det förestående kungliga bröllopet. Samtidigt gläder sig skribenter åt att kronprinsessan Victoria nu även officiellt har fått sin Daniel Westling.

”Ett steg mot republik”, lyder rubriken på oberoende liberala Dagens Nyheters ledarsida, dagen efter att förlovningen blev en toppnyhet som slog ut nästan allt annat från tidningarnas webbplatser. DN:s skribent anser dock att kronprinsessan Victoria på ett personligt plan är värd all beundran.

Hur många i hennes generation skulle finna sig i ordningen att invänta pappans tillstånd för att få ingå äktenskap, undrar skribenten som också frågar sig ”hur många män skulle tiga och vänta som denne 'herr Daniel Westling'”.

”Men som modell för Sverige i tiden är det motbjudande”, skriver DN som anser att monarkin varken är demokratisk eller mänsklig.

”Jämlikt och modernt”

Maria Abrahamsson, ledarskribent på obundna moderata Svenska Dagbladet, jublar däremot. Hon skriver om ”en historisk dag” och anser att ”Victorias och Daniels olika bakgrunder gör deras giftermål banbrytande jämlikt och modernt”.

Socialdemokratiska Värmlands Folkblad tycker dock att det inte finns någon anledning till jubel. Östra Småland med samma partibeteckning gratulerar paret varmt för att sedan hävda att ”monarki gör sig bättre på museum än som modernt statsskick”.

Centerpartistiska Skånska Dagbladet anser att förlovningen är ”ytterligare ett steg mot demokratisering”, men att kungahuset på sikt torde ”vara moget för ett avskaffande”. Oberoende liberala Vestmanlands läns tidning konstaterar att förlovningen och det stundande bröllopet ger utrymme för rojalistisk yra.

”Men kungahusets starka folkliga stöd beror på att det inte får fatta några för landet viktiga beslut”, anser VLT:s ledarskribent.

”Monarkin överspelad”

Oberoende liberala Upsala Nya Tidning tycker att eklateringen av kronprinsessans och gymdirektörens förlovning inte ens ”ställer monarkin på sin spets”.

”Den är överspelad sedan länge”, anser tidningens ledarsida.

Sydsvenskan, med samma beteckning som UNT, skriver ”att när andra kvinnor i Sverige i dag inte får välja sitt liv och gifta sig fritt kallas det urtida patriarkal kultur. När det gäller Victoria kallas det monarki.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter