Obama landade i Oslo

Fredspristagaren är på norsk mark.

Barack Obamas Air Force One har landat i Oslo – under massiv polisbevakning.

En hektisk men historisk dag har börjat för den amerikanske presidenten.

I dag blir Barack Obama den 21:a amerikanen – och den tredje sittande amerikanske presidenten – som tilldelas Nobels fredspris. När han landade på Gardemoens flygplats kvart över åtta i morse hade det gått två månader och en dag sedan kommittén i Oslo gjorde sitt tillkännagivande, att den relativt nye presidenten Obama hade klassat ut de övriga sammanlagt 171 personerna och 33 organisationerna som var nominerade till årets pris.

Extrem bevakning

Och förberedelserna för att ge världens mäktigaste man det svenska priset har varit rigorösa. Secret service-agenter har rest till och från vårt grannland i månader för att minutplanera besöket. Grand hotell, som är helt uppbokat av Obama och hans 700 personer starka stab, har vaktats av tungt beväpnad militär i dagar.

– I dag känns det som att säkerheten har höjts ytterligare. Man har satt upp cementbarriärer runt hotellet för att hindra bilar från att åka in, till exempel om någon självmordsbombare skulle försöka komma fram, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson, som är på plats för att bevaka händelserna.

Helikoptrar överallt

Wolfgang Hansson befinner sig, tillsammans med övrig världspress, vid Rådhuset där Barack Obama klockan 13 i dag får priset.

– Det har varit polis- och militärhelikoptrar i luften hela morgonen, och det är fullt av poliser överallt. Dessutom finns det en stor klunga barn här som går omkring med ”Rädda barnen”-flaggor, säger Wolfgang Hansson.

Publisert: