Första bilden på den överlevande flickan

NYHETER

"Jag trodde aldrig att hon skulle överleva"

Foto: AFP
På sjukhuset Bakari Baya, 14, är den enda överlevande efter kraschen utanför Komorerna.

I över 13 timmar kämpade Baya Bakari, 14, för sitt liv – ensam.

Hittills har inga andra överlevande påträffats efter flygkraschen utanför Komorerna i tisdags.

Här är den första bilden på mirakelflickan.

Fortfarande har inga fler överlevande hittats än 14-åriga Baya Bakari från Marseille.

Tonåringens ska ha klarat sig utan allvarligare skador än ett brutet nyckelben och några skärsår.

De psykiska såren blir svårare att läka.

– Hon är utom fara fysiskt, men självklart mycket chockad, säger den franska statssekreteraren, Alain Joyandet, till AP.

Han har besökt Bakari på sjukhuset.

Ensam överlevande

Flickan höll sig flytande och simmande i över 13 timmar efter att planet kraschat.

– Hon höll sig fast i en vrakdel från halv två på morgonen till tre på eftermiddagen. Det är ett verkligt mirakel. Hon är en mycket modig ung flicka, säger Alain Joyandet.

Enligt flickans pappa kan hon knappt simma, men lyckades ändå hålla sig flytande.

– Hon kände ingenting, och upptäckte att hon befann sig i vatten. Hon hörde människor prata runt om henne men hon kunde inte sen någon i mörkret. Hon är en mycket försiktig flicka, jag trodde aldrig hon skulle överleva så här, säger hennes pappa Kassim Bakari till franska radiokanalen RTL.

Nu berättar den polisman som räddade henne om den dramatiska insatsen.

– Vi försökte kasta en livboj till henne. Hon fick inte tag i den. Jag blev tvungen att hoppa i för att få upp henne. Hon skakade och skakade. Vi lade fyra filtar över henne och gav henne varmt sockrat vatten, sade den polisman som uppges ha räddat flickan till radiokanalen Europe 1.

Vid medvetande

– Hon är vid medvetande, hon talar med oss. . . men vi ställer inte för många frågor, för att inte trötta ut henne, berättade läkaren Ada Mansour.

Bayas pappa, Kassim Bakari, talade med dottern i telefon på tisdagskvällen.

– Hon kastades ur planet.

– Hon är en väldigt blyg tjej, jag trodde aldrig att hon skulle klara sig på det här sättet,berättar pappan för den franska radiostationen RTL.

Svarta lådor hittade

Baya reste med sin mamma och steg på planet till Moroni på Komorerna på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris. Till Sanaa i Jemen reste passagerarna med en av Yemenia Airs mer moderna Airbus A330-plan. Sedan fick de byta till det sedermera förolyckade, 19 år gamla A310-planet.

Att de svarta lådorna från flight IY626 har hittats meddelades av den franske statssekreteraren Alain Joyandet på onsdagen. Franska fartyg och flygplan bistår i räddningsarbetet efter kraschen.

Olycksplanet, en Airbus A310 från Yemenia Air, hade avbrutit ett första landningsförsök och var i färd med ett andra när det av ännu okänd anledning störtade i havet vid ett-tiden på natten mot tisdagen, svensk tid. Ombord fanns 11 besättningsmän och 142 passagerare – däribland 66 fransmän samt personer från Kanada, Komorerna, Etiopien, Indonesien, Marocko, palestinska områdena, Filippinerna och Jemen.

TT
Sofia Ström