Semester – inget för en riktig bonde

NYHETER

Men de flesta svenskar tar ut fler än 4 veckor

jobbar hellre ”Semester och semester, vi bönder som har djur kan helt enkelt inte vara ifrån gården utan att skaffa ersättare. Och det har vi småföretagare inte råd med”, säger Marcus Sjöberg, 30, känd från tv-såpan ”Bonde söker fru”.

GRÄNNA. En lat vecka på Åland.

Längre semester än så har Marcus Sjöberg, 30, aldrig ens drömt om.

Nöjd? Ja, faktiskt.

Som bonde gäller det att gilla läget. Och jobbet.

Fyra sammanhängande veckor semester mår kropp och själ bäst av enligt folkhälsoexperter. Så lång sommarledighet är också vanligast i Sverige visar en Sifo–undersökning.

Men det finns undantag: bland de yngre har bara 43 procent en hel månad att vila upp sig på.

Bråda tider för vissa

Och så finns det de verkliga slitvargarna som nästan inte unnar sig någon ledighet alls. Dit hör bönderna.

Marcus hinner bara stanna traktorn några minuter för nu är det bråda tider. Ensilaget ska slås och rullas, det gäller att hänga i när vädret är på topp. Från tidiga morgonen till sena kvällen.

– Jag och en kompanjon kör åt flera bönder i trakten så sommaren är alltid fulltecknad. Sen ska man hem och sköta tjurarna (100 stycken) och när värsta skörderuschen är över har jag ett halvtidsjobb som chaufför också.

Puh, hur pallar du? När tar du semester?

– Semester och semester, vi bönder som har djur kan helt enkelt inte vara ifrån gården utan att skaffa ersättare. Och det har vi småföretagare inte råd med.

Surt?

– Nej, absolut inte! Jag älskar mina djur och jobbet ute i friska luften. Man läser ju om folk som blir utmattade och stressade på vanliga jobb, men för oss är det nog annorlunda.

I många stycken kan vi påverka vår arbetssituation själva. Då tror jag att man blir mera harmonisk och orkar när det tar emot.

Känd från tv

Marcus blev rikskändis när han 2006 deltog i tv-såpan ”Bonde söker fru”.

Under glidarveckorna skötte en TV4–betald ersättare gården hemma i Gränna.

Du kammade noll i programmet trots romantisk utlandssemester – hur har det gått med kärleken?

– Har en del bollar i luften, vi får väl se framöver.

– Men en sak kan jag lova: blir det allvar, då tänker jag tagga ner jobbet och försöka ta ett par semesterveckor mellan skördevarven på sommaren.