Nyheter

Bråk om de nya sjukförsäkringsreglerna

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

Oppositionen ställde regeringen till svars: Hafsverk

Blocken fortsätter bråka om de nya sjukförsäkringsreglerna.

Oppositionen kallar det ett hafsverk – och ställde idag regeringen till svars.

– Kritiken kvarstår. Vi fick inga egentliga svar, säger Veronica Palm (S).

Men får mothugg:

– Vad konstigt. För jag svarade på alla frågor de hade och sedan var det tyst, säger statssekreterare Bettina Kashefi.

Enligt Försäkringskassans prognos kommer runt 50 000 personer förlora sin sjukpenning eller tillfälliga sjukersättning nästa år, då de inte längre bedöms som tillräckligt sjuka.

Enligt de nya reglerna ska de prövas mot hela arbetsmarknaden.

Problematiken ligger i att flera nu klassas som för friska för att omfattas av försäkringskassan. Och samtidigt för sjuka för att kunna klara av ett arbete.

17 miljarder extra

Regeringen la tidigare fram ett åtgärdspaket för att tackla problemet. Bland annat:

17 miljarder ska de kommande tre åren hjälpa långtidssjuka tillbaka till arbetslivet.

Ett introduktionsprogram, med betald ersättning, erbjuds på Arbetsförmedlingen med tanken att få in folk i arbete igen.

Men den rödgröna oppositionen är missnöjda och kräver svar av regeringen och kallade i dag till ett extrainsatt möte i riksdagens socialförsäkringsutskott – dock fanns inte ansvariga minister Cristina Husmark Pehrsson på plats.

"Inga nya idéer"

Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, är efter mötet mycket kritisk.

– Vi fick inga egenliga svar. Man har inga nya idéer om vart människorna ska ta vägen efter de gått det här introduktionsprogram på tre månader, säger hon.

Bettina Kashefi, statssekreterare hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, har dock ingen förståelse för kritiken.

– Introduktionsprogrammet och att man ska få ett individuellt stöd är hela nya idén. De fick svar på alla frågor de hade och jag uppfattade det som de var nöjda. De är välkomna tillbaka om de har flera frågor, säger hon.

Slarvigt och dåligt

Enligt Veronica Palm är hela introduktionsprogram slarvigt utformat. Och det saknas praktiska sätt att få folk tillbaka i arbete.

– Det är slarvigt och dåligt. Regeringen tillsätter inte de resurser som behövs. Det ger inte människor trygghet i försäkringen och det ger inte möjligheten för människor att komma tillbaka i arbete, säger hon,

Något som för Bettina Kashefi att reagera starkt.

– Det där får stå för henne. Den förra regeringens politik kunde du vara sjukskriven i sju år utan att få någon hjälp alls. Det vi gör nu är att vi menar allvar med att de människorna ska få stöd och hjälp från arbetsförmedlingen, säger hon.

– Vi har arbetet ständigt med det här frågan och förslaget är genomarbetat och bra. Och vi har vi har verkligen tänkt igenom det här i grunden. Att säga att det är en hafsverk det skulle jag vilja säga är en ren lögn.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: