Skidåkare återfunna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-25

Efter midnatt var mannen och kvinnan ännu saknade, och det snöade fortfarande för mycket för att en helikopter skulle kunna lyfta. Men flera skoterteam sökte fortfarande.
Efter midnatt var mannen och kvinnan ännu saknade, och det snöade fortfarande för mycket för att en helikopter skulle kunna lyfta. Men flera skoterteam sökte fortfarande.

Sent natten till måndagen hittade räddningstjänsten två skidåkare som kört vilse i hårt väder söder om Sundsvall. Då var de två utmattade och rejält frusna efter minst 15 timmar i skogen.

En ytbärgare gick ner till dem på en mycket svårtillgänglig plats med besvärlig skogsterräng kvart i tre på natten. Den 60-årige mannen och 32-åriga kvinnan föreföll trots allt oskadda.

Efter en stunds väntan i skogen anlände en polisskoter som tog dem till en väntande ambulans och de fick transport till sjukhuset i Sundsvall.

– Skönt att det fick en lycklig upplösning till sist, pustar vakthavande polisbefälet i Västernorrland Henrei Max ut när TT talar med honom.

Oro för mannen

Det lyckliga slutet blev en stor lättnad för de många inblandade i räddningsaktionen, inte minst på grund av oro för mannens hälsa. Räddningstjänsten hade en uppgift om han hade hjärtproblem.

– Dessutom måste han ha varit rejält frusen eftersom han var våt efter att ha gått ner sig i en bäck, säger Henrei Max.

När ytbärgaren kommit fram till de två övervägde räddningstjänsten att vinscha upp dem i helikoptern men valde till sist skoteralternativet.

Max berättar att paret hittades med hjälp av helikopter och tack vare att de hade en mobiltelefon som fungerade hela tiden. Telefonen gjorde det också möjligt att fastställa en preliminär position.

– Vi körde runt och lät med helikoptern och de sade ifrån när den låg ovanför dem. Det dröjde trots det en stund tills den slutliga positionen var säker och bärgare kunde vinschas ner till dem.

Det snöade och var flera minusgrader i trakten av Medskogsbron där mannen och kvinnan varit sedan lunchtid på söndagen, en utflykt som blev många timmar längre än önskat. De ringde räddningstjänsten tidigt på eftermiddagen och berättade att de kört vilse.

Därför dröjde helikopter

Helikopter kunde inte gå upp genast på grund av vädret. De första tolv timmarna sökte privatpersoner efter dem tillsammans med polis och räddningstjänst, som kallat in resurser från hela länet och satt in både snöskotrar och hundförare.

Ljudsignaler och lysraketer avlossades för att försöka lokalisera de två, men förgäves. De berättade att de hörde ljuden men såg inga raketer.

Polisen och paret behöll kontakten med varandra via mobiltelefon hela tiden, men först när helikopter gick upp vid ettiden på natten blev spaningen framgångsrik.

TT