”100 000 kan smittas i Sverige”

NYHETER

Med symptomen är fortfarande milda

I höst kan antalet fall av svininfluensan öka kraftigt i Sverige.

Så många som 100 000 svenskar kan drabbas.

– Vi tror att smittspridningen kommer att ta fart i samband med skolstarten, säger Andreas Heddini biträdande statsepidemiolog.

Foto: Så här ser det fruktade viruset ut i ett mikroskop.

I Storbritannien dog i dag en 19-årig man i svininfluensan, den nya influensan A(H1N1). Den unga mannen är det fjärde dödsoffret i landet i influensan.

Samtidigt varnar de brittiska myndigheterna för en lavinartad ökning av smittade i landet. Storbritanniens hälsominister Andy Burnham säger att om den ökande trenden av svininfluensan fortsätter kan så många som 100 000 nya fall av sjukdomen komma att rapporteras in – varje dag.

"Ett par nya fall per dag"

I Sverige har hittills 76 fall konstaterats av smittan.

– Vi befinner oss i ett tidigare skede av kurvan än många andra länder. Vi kan se en försiktig acceleration men än så länge handlar det om ett par nya fall per dag, säger Andreas Heddini biträdande statsepidemiolog.

Men i höst tror Smittskyddsinstitutet att antalet fall kommer att öka kraftigt.

– Vi tror att smittspridningen kommer att ta fart i samband med skolstart. Helt klart kommer nog ett 100 000-tal människor i Sverige att drabbas, men som tur är så är symtpomen än så länge milda, säger Andreas Heddini.

De flesta återhämtar sig

De som främst löper risk att att få allvarliga och till och med dödliga symptom av svininfluensan är gravida kvinnor, barn under två år och de med underliggande sjukdomar.

– Det har även visat sig att de med grav övervikt och till exempel astma kan drabbas hårdare, säger Heddini.

För de flesta andra påminner den nya influensan A(H1N1) mest om en vanlig influensa och de flesta blir friska inom en vecka. De 76 personer som insjuknat i Sverige har alla återhämtat sig.

Vaccin på väg

Vaccin mot den nya influensan A(H1N1) har beställts men kommer till Sverige först i slutet av hösten. Hur vaccinet kommer att distribueras är ännu inte klart.

Världshälsoorganisationen WHO säger att spridningen av smittan nu är omöjlig att stoppa och svininfluensan är klassad som en pandemi.

Hur kan man göra för att skydda sig?

– Fortsätta vara noga med handhygienen. Försök att hosta i armvecket och om du drabbas av en luftvägsinfektion så håll dig hemma så inte fler blir smittade, säger Heddini.